Петриківський розпис отримав статус нематеріальної культурної спадщини людства. Відповідне рішення ухвалив 5 грудня Комітет ЮНЕСКО на сесії в Баку. Тож Петриківка стала першим представником від України, що отримав таке визнання. 

«Петриківка — це душа України, у ній зберігається знамените козацьке минуле, яке органічно доповнює безцінна культурна спадщина людства. Надання їй статусу нематеріальної культурної спадщини — це потужний стимул для зміцнення міжнародного іміджу України у світі як сучасного центру розвитку унікального самобутнього мистецтва, — заявив віце-прем’єр Олександр Вілкул.

За словами міністра культури Леоніда Новохатька, свого часу на розгляд Міжурядового комітету з охорони нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО було подано три об’єкти: Петриківський розпис, Косівська кераміка та Сорочинський ярмарок. Але було затверджено тільки Петриківський розпис, який повністю відповідає критеріям ЮНЕСКО.

Інтенсивно реалізується проект з просування Петриківського бренду за кордоном. Проведено понад півсотні виставок, презентації в посольствах України в країнах Євросоюзу, в Європарламенті в Брюсселі, у музеї сучасного мистецтва в Кувейті, у штаб-квартирі ЮНЕСКО в Парижі, в університеті Мадрида та в містах Барселона й Малага.

Традиційним став міжнародний фестиваль-ярмарок «Петриківський диво-цвіт», в якому беруть участь майстри з Білорусі, Росії та Польщі, а до Книги рекордів України ввійшов 120-метровий петриківський орнамент ручної роботи.

Фото прес-служби ОДА.