Свої голоси віддали 176 тисяч із 735,9 тисячі загальної кількості зареєстрованих. 2015 року явка становила 45 відсотків. За даними екзит-полу Socis, нинішній міський голова Борис Філатов набрав 78,75 відсотка голосів. Його опонент Загід Краснов — 18,25 відсотка.

Станом на 20-ту годину до поліції області надійшло 206 повідомлень про порушення виборчого законодавства. За результатами їх розгляду до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості за п’ятьма фактами й складено шість адміністративних протоколів.

Відкрито два кримінальні провадження. У рамках розслідування першого факту встановлюють обставини зникнення печатки виборчої комісії на одній з дільниць в Амур-Нижньодніпровському районі. За другим порушенням розслідують факт підписання протоколу про підрахунок голосів виборців до його остаточного заповнення, виявлений на виборчій дільниці в Новокодацькому районі Дніпра. Ще два кримінальні провадження відкрито за фактами підкупу виборців.

Факт порушення таємниці голосування зафіксовано на виборчій дільниці в Самарському районі Дніпра. Поліцейські встановили 29-річного чоловіка, який зберігав на своєму мобільному телефоні фото виборчих бюлетенів інших виборців. Адміністративні матеріали було складено за фактами пошкодження бюлетенів на виборчих дільницях у Самарському, Шевченківському та Індустріальному районах Дніпра.

Як заявив депутат міськради Северин Маринчук, на одній із виборчих дільниць затримали чоловіка, який фотографував бюлетень. Після складання протоколу затриманий «вирішив пожертвувати свій одяг бездомним, після чого його в трусах передали поліції».

«Зірки/масті на плечах як пом’якшувальну обставину не зарахували», — зазначив депутат.

Пізніше за однією зі шкіл виявили куратора зі списками, який перевіряв факт проплаченого голосування за потрібного кандидата. Після того як чоловіка спробували затримати, він також вирішив зняти з себе весь одяг. У результаті його забрали правоохоронці.

«На дільниці 121-068 було зафіксовано підвезення групи людей. На дільниці 121-323 виборець прийшов за грішми на виборчу дільницю. Майже офіційно. І заявив: «А де тут можна одержати гроші, якщо я проголосую?». І назвав прізвище кандидата», — каже голова правління комітету виборців України Станіслав Жолудєв.

А на одній з дільниць Амур-Нижньодніпровського району жінка порвала бюлетень і кинула його в урну. Члени комісії поліцію на дільницю не викликали — мовляв, порушниця встигла втекти. Виборці фотографували свої бюлетені. Одного з порушників упіймали у 48-й школі.

У Нікополі через мінімальний розрив у першому турі спрогнозувати переможця було складно. На вибори прийшли 23 тисячі (24,2 відсотка) виборців. Боролися Руслан Олійник від партії «Слуга народу» й Олександр Саюк від партії «За майбутнє». За результатами паралельного підрахунку голосів, у першого — 41 відсоток, у другого — 55. Ці дані оприлюднив сам Олександр Саюк на своїй сторінці у Фейсбуці. Екзит-пол у Нікополі не проводили.

Із зафіксованих порушень: одні намагалися украсти бланки, інші заходили в кабінки по двоє.

Згідно з даними, які озвучив кандидат на пост міського голови Бердянська Олександр Свідло (ОПЗЖ) явка становила 39,2 відсотка. За даними ТВК, переміг Валерій Баранов («За майбутнє»), випередивши конкурента на 955 голосів. Його підтримали 17 282 виборця (51,4 відсотка), а Свідла — 16 327 (48,6 відсотка). Також відбулися повторні вибори депутатів сільських, селищних рад в окремих округах Пологівського й Запорізького районів.

Поліція Запорізької області повідомляє, що надійшло повідомлення від голови однієї з ДВК Бердянська про те, що серед виборчих документів було виявлено акт від 20 листопада 2020 року про невідповідність бюлетенів вимогам ч. 4 ст. 240 Виборчого кодексу України. Відкрито кримінальне провадження за фактом фальсифікації.

Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА у приміщенні дільничної виборчої комісії № 230674 виявили, що для людей з інвалідністю й симптомами ГРВІ підготували одну кабінку для голосування. Хоча вони мали були бути окремими.

Дніпро — Запоріжжя.