Про це йдеться у проекті нової редакції Положення про спеціальну школу, затвердженого Постановою уряду від 6 березня 2019 року № 221 «Про затвердження Положення про спеціальну школу та Положення про навчально-реабілітаційний центр». Текст документа оприлюднило на своєму сайті для громадського обговорення Міністерство освіти.

«Спеціальна школа повинна відповідати таким вимогам: кількість учнів (вихованців) спеціальної школи має становити не менш як 60 дітей для сільської місцевості та не менш як 130 дітей для міської місцевості або відповідно до потужності закладу», — підкреслюється у проекті положення. Такий заклад має «забезпечувати здобуття освіти учнями (вихованцями) відповідно до Базового компоненту дошкільної освіти (за умови наявності дошкільного відділення) та Державних стандартів загальної середньої освіти» та «мати обладнані кабінети для надання психолого-педагогічних та корекційно-розвиткових послуг відповідно до профілю спеціальної школи».

Документом передбачено можливість створення структурних підрозділів у відповідних закладах. «Спеціальна школа, в тому числі, може мати у своєму складі структурні підрозділи: дошкільний підрозділ; позашкільний підрозділ; пансіон; інші внутрішні структурні підрозділи, в тому числі реабілітаційне відділення», — йдеться у проекті.

Його автори розмежовують освітні послуги та послуги з проживання в пансіоні. Відповідно до документа, корекційно-розвиткові та психолого-педагогічні послуги (допомогу) спецшколи зможуть надавати дітям, які не є учнями (вихованцями) спеціальної школи і не отримують таких послуг в інших закладах чи установах освіти.

«Здобуття загальної середньої освіти, отримання психолого-педагогічних та корекційно-розвиткових послуг (допомоги) і реабілітаційних заходів у державній та комунальній спеціальній школі її учнями (вихованцями) здійснюється безоплатно за рахунок державного та місцевих бюджетів, коштів засновника (засновників), інших джерел, не заборонених законодавством», — зазначається в документі.

Зауваження та пропозиції до проекту оновленого положення в Міністерстві освіти прийматимуть до 7 грудня поточного року.

Вл. інф.