Комітет Верховної Ради з питань верховенства права та правосуддя рекомендує парламенту прийняти за основу проект закону про внесення змін до статті 129 Закону «Про судоустрій і статус суддів» щодо виплати суддям за роботу, яка передбачає доступ до державної таємниці.

Як зазначалося на засіданні комітету, законопроект (№3510) спрямований на забезпечення на належному рівні гарантій представників Феміди на суддівську винагороду, визначених Конституцією та іншими законами.

Проектом закону пропонується встановити розмір щомісячної доплати за роботу, яка передбачає доступ до державної таємниці, відомостей та їх носіїв, що мають ступінь секретності «особливої важливості», у розмірі 15 відсотків посадового окладу.

Під час обговорення народні депутати звертали увагу на те, що відповідно до чинного законодавства суддям виплачується щомісячна доплата за роботу, котра передбачає доступ до державної таємниці, у розмірі залежно від ступеня секретності інформації. Зокрема, відомості та їх носії, що мають ступінь секретності «цілком таємно», — доплата 10 відсотків посадового окладу; відомості та їх носії, що мають ступінь секретності «таємно», — доплата 5 відсотків посадового окладу.

На думку членів комітету, запропоновані законопроектом зміни дозволять узгодити положення законів «Про державну таємницю» та «Про судоустрій та статус суддів» та сприятимуть удосконаленню законодавчого забезпечення положень щодо належного забезпечення діяльності представників Феміди.

Інформаційне управління апарату Верховної Ради України.