Президент України Віктор Янукович провів учора зустріч із кандидатами на посади голів районних державних адміністрацій. Під час зустрічі Президент окреслив своє бачення поточної ситуації в Україні та завдання щодо роботи в напрямку модернізації країни.

Віктор Янукович наголосив, зокрема, на важливості ефективного розвитку територій та їх економічного зростання. «Хотів би вам побажати, щоб ви по-господарськи подивились на ті регіони, в яких ви працюватимете, — на їх структуру економіки, побачили конкурентні переваги», — цитує слова Президента його прес-служба. Механізмом для реалізації цього завдання, на переконання глави держави, має стати державно-приватне партнерство, сприяння розвитку соціально відповідального бізнесу. За його словами, йдеться насамперед про створення належних умов у медичних, навчальних закладах.

В. Янукович наголосив також на необхідності співпраці з громадськістю, постійного щотижневого інформування населення щодо роботи місцевої влади та обов’язкового спілкування з громадянами.

Президент побажав кандидатам на посади голів районних державних адміністрацій успішної роботи і привітав їх з наступаючими новорічними святами. Глава держави побажав їм працювати так, «щоб люди завжди відчували, що влада діє і здатна діяти ефективно. Це все залежатиме тільки від вас», — підкреслив він.

Водночас керманич наголосив, що наступного року модернізація в Україні продовжиться. «Ми йшли і будемо йти цим шляхом. Ми будемо модернізувати нашу країну по всіх напрямках, по яких ми намітили», — сказав глава держави. Він також зауважив, що реалізація реформ залежить від фінансування. «Наскільки нам буде вистачати наших коштів, настільки ми швидко реформуватимемося», — зазначив Президент.

Так, за словами В. Януковича, в першому півріччі 2014 року планується побудувати п’ять перинатальних центрів, і так їх кількість збільшиться до сімнадцяти. Триватиме також реформа швидкої допомоги. «Ті машини, які працюють сьогодні, набагато краще обладнані, вони мають необхідний перелік медикаментів, лікарі більш підготовлені», — сказав Віктор Янукович, додавши, що держава працює над створенням мотивації для майбутніх лікарів.

Торкаючись питання дорожнього господарства, Віктор Янукович підкреслив, що у 2014 році особливу увагу буде приділено будівництву місцевих доріг. За словами Президента, буде виділено більше коштів, ніж у поточному році. Крім того, глава держави повідомив, що наступного року планується збільшення фінансування розвитку регіонів та продовжиться зростання заробітних плат, пенсій та соціальних виплат.

Не оминув керманич і тему відтермінування підписання Угоди про асоціацію з ЄС. Серед причин, які спричинили це, він назвав необхідність захисту національних інтересів та вирішення проблемних економічних питань.

Саме це рішення уряду стало поштовхом до створення Євромайдану, зазначив глава держави. Водночас він наголосив, що недоліком у цьому процесі була недостатня інформаційна політика, оскільки людям несвоєчасно пояснювали позицію влади щодо обстоювання національних інтересів.

«Дуже багато людей живуть не розумом, а емоціями», — додав він.

«Під час цього емоційного вибуху на цьому почали грати політики, екстремісти, різного роду провокатори. Нам треба з цього всього зробити висновки, і ми це робимо, щоб у найближчому майбутньому ніколи не допустити таких випадків», — сказав Віктор Янукович. «Господь Бог дав нам цей іспит, і ми його повинні пройти з відкритим обличчям, дивлячись людям в очі», — резюмував Президент.

ДОСЛІВНО

Президент Віктор Янукович: «Коли ми отримали такий підйом у суспільстві, коли побачили Євромайдан — я з самого початку казав, у цьому нічого погано не було. Це прагнення людей до кращого життя».