Учорашня чергова сесія Київради, яка проходила у Солом’янській райдержадміністрації, тривала 10 хвилин. До зали в райдержадміністрації, де проводилось засідання, зайшли близько 20 народних депутатів від «Свободи» і «Батьківщини». Вони вимагали пояснити, чому їх не пускали на засідання. Трибуна, на якій перебувала секретар Київради Галина Герега, була оточена представниками ЗМІ і народними депутатами.

За таких умов, заявила вона, Київрада працювати не може, і запропонувала закрити засідання. Після цього пролунав гімн і Герега без коментарів залишила залу.

Відразу на брифінгу вона заявила, що через зрив засідання сесії Київради бюджетники міста (медики та освітяни) не зможуть отримати муніципальні надбавки за останні місяці цього року, а працівникам «Київпастрансу» не буде виплачено борг у зарплаті.

«Ми хотіли проголосувати про соціальні рішення. 130 млн. — все, їх немає. Вони не будуть розподілені на заробітні плати. Тому що це рішення не буде прийнято до кінця року і використати їх в наступному році ми не можемо», — сказала Герега.

За її словами, вона готова працювати й організувати роботу Київради у будь-який момент, але для цього потрібні відповідні умови. На переконання Гереги, треба сідати за стіл переговорів і шляхом компромісу звільняти приміщення Київради та КМДА і працювати там. Герега підкреслила, що не давала жодних вказівок закривати двері зали, де проходило засідання Київради.

Герега пояснила, що депутати мають вирішити невідкладні господарські й фінансові питання, пов’язані з виконанням соціальних гарантій та забезпеченням розвитку міста. Так, за її словами, зміни до бюджету і Програми економічного і соціального розвитку Києва на 2013 рік стосуються виділення 130 млн. грн. на зарплати працівникам бюджетних установ. Ці кошти місто отримало у вигляді дотації з державного бюджету. 58,1 млн. грн. депутати планують спрямувати на виплату надбавок працівникам закладів освіти та охорони здоров’я.

Депутати не розглянули жодного питання порядку денного. Вони встигли лише взяти за основу цей порядок, повідомляє УНІАН.

Депутати від «Свободи» зухвало й цинічно зірвали засідання Київради. Заблокувавши орган самоврядування, свободівці відмовили киянам у праві самостійно вирішувати питання свого міста. На це звернув увагу народний депутат України, член парламентської фракції Партії регіонів Андрій Пінчук. «Через дії новоявлених «загарбників Києва» місто фактично втратило 200 млн. грн., що були виділені йому у вигляді додаткової дотації з державного бюджету. Без зарплат залишилися працівники «Київпастрансу», які вже перебувають у передстрайковому стані. Наслідки таких дій — колапс, у який може впасти місто із зупинкою транспорту. Без надбавок залишилися вчителі, лікарі та інші бюджетники, а їхні родини — без новорічних подарунків», — акцентував увагу народний депутат.

Виїзне засідання Київської міської ради не мало депутатського кворуму, що і стало причиною неголосування по жодному з питань порядку денного, заявив народний депутат Юрій Одарченко.

Опозиціонер переконаний у тому, що Герега спеціально влаштувала виїзний «спектакль» з єдиною метою — підіграти центральній владі в боротьбі з Євромайданом та звинуватити опозицію у зриві розподілу бюджетних субвенцій у Києві. За словами депутата, опозиція не мала на меті робити бюджетників заручниками ситуації. Депутати прийшли з вимогами до Г. Гереги відкликати позов, яким вона просить суд заборонити акції протесту в центрі Києва та перебування учасників мирного протесту в приміщенні КМДА.

«Батьківщина» категорично заявляє про те, що зрив виплат працівникам бюджетної сфери жодним чином не може бути пов’язаний із зривом нелегітимної сесії Київради, оскільки всі необхідні механізми знаходяться в руках Кабінету Міністрів України та КМДА. Разом з тим депутатам Київської міської ради варто вимагати від депутатів Партії регіонів у Верховній Раді нарешті вирішити ситуацію із виборами в Києві та призначити відповідні позачергові вибори», — пояснив Юрій Одарченко.

Опозиція зірвала засідання Київради, що проходило у будівлі Солом’янської райдержадміністрації.

На знімку: виламані двері до сесійної зали.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.