Так само — в обласному центрі. Опісля в Меморіальному сквері віддали молитовну шану мільйонам загиблих від голоду наших співвітчизників. Заступник голови ОДА Євген Фербей, представники облради, голова Івано-Франківської районної ради

Василь Попович та міський голова Руслан Марцінків поклали квіти до Символічного Хреста. Хоч не було велелюдно, зате через прямий ефір до спільної молитви доєдналися тисячі мешканців Прикарпаття.

«Голодомор торкнувся і мешканців нашого краю. Зафіксовані численні факти смерті від голоду засушливих 1946—1947 років у хліборобських Снятинському та Городенківському районах. Так само постраждали й інші низовинні райони Прикарпаття. Лік загиблих іде на тисячі. Не торкнулася голодна смерть лише гірської місцевості, де загони УПА не допустили виконання продрозверсток. Нині пожинаємо плоди руйнівної для українців політики тодішньої влади. Знищено не просто мільйони людей. Змінився генотип. Таке покоління породило покірних, які й нині не можуть піднятися із колін», — наголосив у своєму виступі Руслан Марцінків.

Факти знищення мільйонів громадян голодом у колишньому Союзі намагалися приховати та використовували поняття «труднощі з продовольством». Уперше «голодомор» як термін використали у своїх працях представники української діаспори в Канаді та США 1978 року.

На цьому акцентували працівники відділу літератури іноземними мовами обласної універсальної наукової бібліотеки на виховній годині для учнів міського ліцею ім. Романа Шухевича. З нагоди відзначення трагічної для нашої країни дати учасники дійства згадали жертв штучного голоду та віддали шану закатованим.

На тематичній виставці в бібліотеці представлено друковані видання рідною та іноземними мовами: сучасні книжки та видані за кордоном ще в часи, коли страшний злочин замовчували. Учасники виховної години переглянули фільми «Вбиті Голодомором: реальна кількість жертв та докази штучності» та «Голодний дух».