У рамках міжнародної кампанії «16 днів активізму проти гендерно зумовленого насильства», яка розпочалась у Всесвітній день боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок, народна депутатка Елла Рєпіна (на знімку) («Слуга народу») ділиться історією жінки, яка не залишила її байдужою.

«Тема насилля над жінками залишається не те що актуальною, вона — кричуща. Це та проблема, про яку бояться або ж соромляться говорити самі жінки. Але статистичні дані страшні... У всьому світі 30% жінок повідомляють про те, що вони піддавались будь-якій формі фізичного або сексуального насильства»,— зауважила народний депутат.

Однак домашнє насильство, за її словами, буває не лише фізичне чи сексуальне. До нього належить також і психологічний тиск — приниження, образи, утиски, зокрема й економічні. Домашнє насильство — це біда, яка може статися з кожним.

«Тож якою б важкою та болісною ця тема не була, про неї варто говорити якомога голосніше»,— наголосила Елла Рєпіна і додала, що підтримує ініціативу Першої леді Олени Зеленської: «Норма — це нульова толерантність до насильства, і це під силу кожному з нас».

Народний депутат поділилась історією, яка занепокоїла її серце. На особистому прийомі громадян у Маріуполі до неї звернулася жінка, яка розповіла, як вона закохалася у йорданця, який навчався разом із нею в університеті у Маріуполі.

Через деякий час у них народилося двоє дівчаток. Закінчивши університет, вони переїхали жити до Йорданії.

Проте вже через декілька років історія кохання змінилася на історію страждань та насильства. Не отримавши на той час підтримки та втративши опіку над дітьми, жінка вимушена була повернутися в Україну, а молодша донька залишилась в іншій країні з батьком, який обіцяв повернути її матері згодом, проте слова свого не дотримав. Дівчинка, яка є громадянкою України, нині, так само, як колись і її мати, продовжує страждати від домашнього насильства за кордоном. Ситуацію ускладнює й те, що вона є неповнолітньою.

Відтак її спілкування з українським посольством відбувається через матір, яка нині проживає в Україні, тобто фактично з території іншої держави. Перешкоджає зверненню дівчинки до українського посольства й її батько, який, будучи кривдником, присікає будь-які спроби доньки отримати допомогу.

Жінка зверталась до українського суду з позовом про розлучення та встановлення одноосібної опіки над обома доньками. Після отримання доказів домашнього насильства з боку чоловіка суд задовольнив позов. Утім, домогтися виконання рішення українського суду на території країни проживання колишнього чоловіка вона не спромоглася через відсутність між двома країнами договору про взаємну правову допомогу в цивільних справах.

«Я направляла звернення до Міністерства закордонних справ України та Міністерства юстиції України. Наше МЗС звернулось до МЗС Йорданії з проханням перевірити умови виховання та проживання неповнолітньої дівчинки. Нині співробітниками посольства встановлено та підтримується контакт із дитиною у телефонному режимі. Проте, на жаль, виконання рішення суду на сьогодні неможливе, знову ж таки, через відсутність зі сторони Йорданії ратифікації договору про взаємну правову допомогу в цивільних справах, який був підписаний 27.11.2019 року», — повідомила Елла Рєпіна. За її словами, така ситуація є показовою та ілюструє те, як важко буває жертвам домашнього насильства отримати допомогу. Тож народний депутат дуже сподівається, що разом із небайдужими до цієї проблеми вдасться знайти вихід з ситуації, та просить долучатися однодумців, щоб спільними зусиллями допомогти жінці та її дитині.