На знімку: голова Львівської обласної ради Ірина Гримак.

За неї проголосував 61 депутат із 84, а претендент від «Свободи» 48-річний Йосиф Ситник набрав п’ять голосів.

«Ви за п’ять років не впізнаєте Львівщину», — заявила Ірина Гримак після оприлюднення результатів голосування. Вона закінчила Львівську комерційну академію і Львівський аграрний університет. Керувала Залізничною райадміністрацією Львова та працювала заступницею голови облдержадміністрації в команді Олега Синютки в 2015—2019 роках. Це була найуспішніша команда за всі роки незалежності. За п’ять років відкрили 242 нові виробництва, залучили впливових інвесторів і створили десятки тисяч робочих місць. За цей час експорт продукції регіону до країн ЄС сягнув 78 відсотків.

В обласній раді найбільше мандатів отримала «Європейська солідарність», яка підписала меморандум про співпрацю з Українською галицькою партією, Народним рухом України, «Голосом» та «Батьківщиною». Загалом у сесійній залі — дев’ять депутатських фракцій.

Ірина Гримак запропонувала на посаду заступників представника «Батьківщини» Євгена Гірника і Юрія Холода від партії «Слуга народу». Таємне голосування відбувалося пакетом.

Колишній голова обласної ради Олександр Ганущин вважав помилкою висувати представника «Слуги народу» і закликав утриматись від голосування, але 51 депутат підтримав ці кандидатури.

Перші кроки Ірини Гримак, на думку політологів, засвідчили, що вона хоче консолідувати політичні сили регіону і працювати на конкретні результати, щоб обіцянка змінити Львівщину до невпізнання стала реальністю.

Найбільшою несподіванкою сесії стало обрання заступником голови облради представника партії «Слуга народу», яка за кількістю мандатів — на другому місці після «Європейської солідарності». Аналітики прогнозували, що жодної співпраці зі «Слугами народу» на Львівщині не буде.

Ірина Гримак стала першою жінкою в історії незалежності, яка очолила Львівську обласну раду.

Львів.

Фото обласної ради.