Чому? Відповідні роботи проводилися повільно, не завжди ефективно, зростав список боржників тощо. Законодавець запропонував цю проблему розв’язати шляхом утворення нових, менших форм самоорганізації із частковою фінансовою підтримкою місцевого бюджету. До них належать об’єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ). Наразі в райцентрі Іршава — вісім таких утворень. Кожне з них має свої успіхи та переживає проблеми.

Спочатку виникали сумніви

ОСББ «Набережна 1 Б» віднедавна очолює Наталія Панько (на знімку). Керує ним лише кілька місяців. Зареєстрували у липні цього року. Працює вона безплатно, адже заради спільної справи всі сусіди допомагають. До складу об’єднання входять чотири під’їзди, сорок п’ять квартир. Відкрили рахунок, на який усі жителі помешкань переказують кошти. Щодо витрат, то Наталія Василівна надає квитанції у спеціальній групі в «Вайбері». Там усі власники квартир «Набережної» мають можливість побачити інформацію про те, хто, коли і скільки переказав грошей на цей рахунок, якими були витрати. Інакше кажучи, побудована прозора система руху коштів і звітності.

Керівниця розповідає, що спочатку стикнулися з цілою низкою складнощів. В Іршаві не було реєстратора. Довелося їздити з документами кілька разів аж до Хуста. Але скооперувалися з сусідами, то разом побували у вже нинішньому районному центрі (після зменшення кількості адмінодиниць у результаті реформи Іршавський район став частиною Хустського).

Ще одна перепона. Наразі не всі мешканці домівок повірили у користь від цього об’єднання. Тож не поспішали переказувати кошти. Але як побачили перші якісні результати, то змінили свою думку про ОСББ. Тепер серед боржників — лише кілька тих, хто тривалий час працює за кордоном.

Перші успіхи згуртували

Двадцять п’ять тисяч гривень для цього ОСББ виділила міська рада. Також допомогли кошти членів об’єднання. Уже за цей короткий час багато чого вдалося зробити. Замінили каналізаційні труби та стояк у підвалі, а також шістнадцять вікон на металопластикові. Оновили дашки над вікнами підвалу та щитовій...

Ці успіхи справді згуртували людей. Нещодавно депутат обласної ради Іван Савко привіз щебінь. Власники квартир на Набережній, скооперувавшись, довели до ладу стоянку для автомобілів і підсипали цим щебенем. Також спільними зусиллями покосили довколишню територію, прибрали сміття, обрізали частину дерев.

Заслуговує на увагу те, що жителі цих під’їздів, окрім загальних зобов’язань, виявляють додаткову ініціативу. Скажімо, пофарбували пеньки надворі й облаштували місце для відпочинку. У такий спосіб встановили й дерев’яні ящики для преси та кореспонденції. Таких активістів вистачає. Це сім’ї: Ціго, Ребриків, Мереничів, Зіничів, Кузьмів Боднарів, Чедриків, Сочки, Шерегіїв, Кобалів, Сушан, Ліганів, Лендєлів, Кікалейшвілі та інші. До роботи долучались не тільки дорослі, а й діти.

Варто зазначити, що міська рада проводила конкурс на фінансування цікавих громадських соціальних проектів. Наталія Панько подала на розгляд проект дитячого майданчика. Він набрав необхідну кількість голосів. Тепер залишається потурбуватись, щоб його профінансували. Члени цього об’єднання щиро вдячні за підтримку Степанові Бобику.

До кінця року ОСББ має намір виконати ще низку робіт. Насамперед хочуть оновити кілька дахів на прибудинкових спорудах та провести економне освітлення у всіх чотирьох під’їздах.
Як зазначила Наталія Василівна, незабаром відбудуться збори об’єднання. Обговорять план робіт на наступний рік. Це буде зібрання, де кожен зможе висловити свої думки та пропозиції, щоб узгоджено працювати в подальшому. До тих робіт, щодо яких уже визначилися, зараховують наведення порядку у підвалах, очищення їх від сміття, осушення, встановлення дверей тощо.

На прикладі цього ОСББ можна зрозуміти важливу річ: якщо є усвідомлення, що все робиться заради спільного блага і без хитрощів, є бажання активно брати участь у розв’язанні проблем та підтримувати цей процес співфінансуванням, то результати не забаряться...

Іршава Закарпатської області.

Фото Івана КОПОЛОВЦЯ.