Така ситуація призводить до невизначеності правового статусу організацій у випадку здійснення ними діяльності поза межами нашої країни. На цю проблему звернув увагу народний депутат від фракції «Європейська солідарність» Микола Княжицький. Для того щоб виправити ситуацію, він зареєстрував у Верховній Раді законопроект № 4176, який передбачає внесення змін до деяких законів задля врегулювання діяльності міжнародних громадських об’єднань.

Парламентарій, зокрема, пропонує відкоригувати закони «Про громадські об’єднання» та «Про фізичну культуру і спорт» для того, щоб забезпечити поширення й реалізацію законних інтересів громадських об’єднань, в тому числі, й за кордоном. Так, у поданому законопроекті пропонується забезпечити можливість набуття громадськими об’єднаннями, зокрема спортивними федераціями, статусу міжнародних, передбачити, що міжнародний статус можуть мати ті громадські об’єднання, діяльність яких поширюється на територію України та принаймні однієї іншої країни світу, визначити особливості отримання спортивними федераціями міжнародного статусу.

Цей законопроект уже отримав рішення парламентського Комітету з питань бюджету з приводу того, що його реалізація не потребуватиме додаткових витрат із державного кошторису. А цього тижня його розглянули й на засіданні Комітету з питань молоді та спорту. Під час обговорення народні депутати підтримали зазначений законопроект, оскільки реалізація його положень забезпечить можливість утворення міжнародних спортивних організацій з реєстрацією місцезнаходження в Україні. До того ж парламентарії зауважили: в статті 20 закону про фізичну культуру та спорт, яка стосується поняття «Спортивні федерації», автор пропонує слово «організації» замінити словом «об’єднання». Однак такі зміни вже відбулися, коли цей закон удосконалювали в частині діяльності спортивної студентської спілки та української федерації учнівського спорту, ще 2 червня 2020 року. Відтак, це питання вже врегульовано, а відповідні зміни вступлять в дію з 1 січня 2021 року. А ще народні депутати запропонували передбачити, що міжнародний статус може мати громадське об’єднання, діяльність якого поширюється на територію України та не менше 20 країн.

У пояснювальній записці, яка супроводжує документ, вказується, що після внесення відповідних змін громадські організації та спілки зможуть реалізувати свої законні соціальні, економічні, національно-культурні, спортивні та інші інтереси за кордоном. Це сприятиме поліпшенню міжнародного іміджу нашої країни, запевняє автор законодавчої ініціативи.

На засіданні Комітету з питань молоді та спорту вирішили рекомендувати Верховній Раді ухвалити поданий Миколою Княжицьким законопроект у першому читанні та взяти його за основу з урахуванням пропозицій комітету. Цей висновок надіслано до Комітету з питань правової політики, оскільки саме його визначено головним у цьому питанні. Проте на порядку денному народних депутатів, які працюють на цій законотворчій платформі, нині знаходиться ціла низка законопроектів, пов’язаних із врегулюванням ситуації, яка виникла унаслідок скасування Конституційним Судом відповідальності за неналежне електронне декларування. Тож, коли справа дійде до простого за змістом, але від цього не менш важливого по суті законопроекту, який дозволить громадським об’єднанням отримувати статус міжнародних, поки що прогнозувати важко.