Порушення права на захист від катувань і жорстокого поводження, що принижує честь і гідність особистості. Застосування методів діагностики, профілактики та лікування без згоди пацієнта. Обмеження пересування, відсутність прогулянок.

Ці та безліч інших порушень виявили представники Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини під час візиту до відділення паліативної та хоспісної допомоги КНП «Міська лікарня № 10» Запорізької міської ради. Перевіряльники ознайомилися з умовами перебування підопічних і медичною документацією, провели низку конфіденційних опитувань пацієнтів відділення.
Відділення було створено для того, щоб надавати загальну кваліфіковану паліативну медичну допомогу вторинного рівня, а також проводити цілодобове медичне спостереження пацієнтів у термінальній стадії невиліковних захворювань у разі неможливості надання первинної паліативної медичної допомоги амбулаторно.

ДОВІДКОВО

З 03.09.2018 р. на базі КУ «Запорізька міська клінічна лікарня № 10» створено відділення паліативної та хоспісної допомоги на 25 ліжок відповідно до наказу департаменту охорони здоров’я Запорізької міської ради від 26.06.2018 р. № 283 шляхом перепрофілювання ліжок терапевтичного й ревматологічного відділень.

«Виявлено низку порушень щодо забезпечення належних умов для проживання, соціально-побутового обслуговування, надання медичної допомоги громадянам літнього віку й особам з інвалідністю, які потребують стороннього догляду та допомоги. А також було зафіксовано порушення права підопічних на захист від катувань і жорстокого поводження, що принижують честь і гідність особистості», — зазначають в офісі омбудсмена.
У відділенні фактично перебувало 25 осіб із 25 можливих, більшість лежачих хворих, яких у законному порядку недієздатними не визнавали. Але коли перевіряльники підняли документацію, то виявили, що без згоди самих пацієнтів до них застосовують методи діагностики, профілактики та лікування.
«Чим порушується право людини на розуміння й поінформованість, погодження чи відмову від початого лікування, чи відмову від запропонованих методів лікування», — стверджують перевіряльники.
Особливо не враховують у відділенні права пацієнтів на гуманне поводження і повагу людської гідності. Представники адміністрації відділення постійно зазначали, що їхні підопічні «з відхиленнями».
Розкішшю тут є навіть постільна білизна. Люди лежать на холодних клейончастих підстилках без простирадл. У них довгі, брудні нігті на ногах і руках, що уражені грибком.
«Це яскравий приклад несумлінного та неякісного проведення санітарно-гігієнічних процедур працівниками відділення», — переконані перевіряльники.
Як засіб пересування використовують зламане колісне крісло із пластиковим стільцем замість сидіння — це реально заборонено й може нашкодити здоров’ю підопічного. Потребують термінового ремонту лазневий блок і туалетна кімната. А на унітазі й зовсім не передбачені сидіння та кришка.
«Цілковито відсутні заходи соціально-психологічного супроводу, системні й у достатній кількості заходи щодо організації дозвілля, роз’яснювальної роботи із приводу прав і обов’язків підопічних. Загальний морально-психологічний клімат підопічних доволі напружений. З бесід з підопічними вбачається їхнє тривале перебування в житлових кімнатах і відсутність будь-яких прогулянок на вулиці», — додають представники офісу Уповноваженого.
Керівництву установи й у профільні відомства спрямовані документи для негайного реагування та виконання наданих рекомендацій.

ФАКТ

«Виявлено випадки застосування фізичного обмеження до ліжко-хворих осіб шляхом прив’язування їх за руки до ліжка. На очах у моніторів чоловіка відв’язували від залізного ліжка та запевняли, що факту прив’язування не було», — повідомляють в Офісі Уповноваженого.

Запоріжжя.

Фото офісу Уповноваженого Верховної Ради з прав людини.