Про це написала на своїй сторінці у Фейсбуці заступник Голови Верховної Ради Олена Кондратюк (на знімку). Важливо, за її словами, також справедливо оцінювати їхню діяльність з урахуванням критеріїв ефективності та результативності, а не вдаватися до суб’єктивних суджень, в основі яких — стереотипне уявлення щодо ролі і призначення жінок у суспільстві.

Заступник глави парламенту повідомила, що до неї звернулася голова Чернігівської обласної державної адміністрації Анна Коваленко. «Ми відверто поспілкувалися з нею про несправедливу ситуацію, коли в публічному просторі, в повідомленнях у ЗМІ обговорюють її можливе звільнення з посади через вагітність. Я зараз не оцінюю професійну діяльність голови ОДА. Але я точно знаю, що закон захищає право вагітних жінок та матерів новонароджених дітей на працю! Його просто потрібно виконувати!» — наголосила Олена Кондратюк.

Вона висловила слова підтримки і солідарності голові Чернігівської ОДА Анні Коваленко, яка очікує на прекрасну подію — народження дитини, і збирається поєднувати радість материнства з відповідальною роботою на своїй посаді. «Це звична практика для більшості цивілізованих країн Європи та світу, коли політикині, депутатки, високопосадовці займаються доглядом за маленькими дітьми та одночасно продовжують ефективно виконувати свій обов’язок перед суспільством», — зазначила заступниця Голови Верховної Ради.

«Водночас вважаю некоректними спекуляції в окремих ЗМІ навколо можливого звільнення Анни Коваленко з посади нібито через її вагітність та майбутнє материнство. Відтворюється хибний стереотип про те, що жінка, яка народила, мусить обов’язково йти з роботи в декретну відпустку. Мусить залишатися там до досягнення дитиною трьох років, жертвуючи кар’єрою, випадаючи з економічного й соціального життя. Ми в МФО «Рівні можливості» бачимо в цьому прояви дискримінації за ґендерною ознакою. Це неприпустимо для суспільства, в якому на рівні Конституції закріплена рівність прав чоловіків та жінок», — переконана Олена Кондратюк.

Вона нагадала, що відповідно до ухваленого Верховною Радою законодавства жінки мають право самі визначати, коли і на який строк іти у декретну відпустку. Також у декретні відпустки можуть йти чоловіки, бабусі та дідусі, що відкриває жінкам можливість продовжувати працювати далі. Днями в першому читанні з ініціативи МФО «Рівні можливості» також було ухвалено законопроект, який надає татусям право на додаткову відпустку у зв’язку з народженням дитини.