Тренажери, ортопедичні пристрої, реабілітаційні бруси — технічний асортимент залу лікувальної фізкультури центру (на знімку) вдалося суттєво розширити завдяки успішно реалізованому проекту у щорічному обласного конкурсі проектів розвитку територіальних громад. Його учасниками разом із Радивилівською стали сусідні Крупецька й Козинська територіальні громади Рівненщини. Раніше для поліпшення умов дітям з особливими освітніми потребами у сфері дошкільної та загальної середньої освіти між цими трьома громадами Радивилівського району було укладено договір міжмуніципального співробітництва.

Сьогодні в нашому місті Радивилові педагогічно-корекційна підтримка дітям з інвалідністю надається на безоплатній основі, але ще допоки з’явився відповідний центр, їхні батьки змушені були звертатися до профільних спеціалістів з адаптивних занять у різних куточках області. Радивилівський міський голова Микола Карапетян, голова Крупецької ОТГ Віталій Мошкун, заступник радивилівського міського голови Олександр Пастух відвідали інклюзивно-ресурсний центр, разом із педагогами та вихованцями, їхніми батьками оцінили функціональні якості придбаного обладнання.

На тому, що всі діти повинні мати рівні можливості в навчанні та вихованні, аби в результаті набути необхідних життєвих компетенцій, наголосив радивилівський міський голова Микола Карапетян:

— Спільно із сусідніми територіальними громадами зроблено важливу роботу.

Щоб навчати і адаптувати дітей в соціумі, проводити їхню ефективну реабілітацію, фахівцям нашого інклюзивно-ресурсного центру необхідне було сучасне розвивальне обладнання. Цей результат, що ви бачите, також є певним показником нашої роботи. Адже в діяльності міської ради пріоритетним напрямом завжди була і є турбота про молоде покоління.

Радивилівський центр, який очолює Наталія Кошельник, розпочав свою роботу в лютому 2019-го, і за цей короткий час, як засвідчують позитивні відгуки місцевих жителів, став ефективним реабілітаційним простором. Тут діти з проблемами здоров’я, які проживають на території Радивилівської, Козинської, Крупецької територіальних громад, щодня отримують якісний фаховий супровід.

До речі, проект із закупівлі обладнання отримав фінансування з обласного бюджету — майже 200 тисяч гривень. З місцевого бюджету Радивилівської ОТГ на закупівлю обладнання в лікувально-фізкультурний кабінет було спрямовано 98,9 тисячі гривень, ще 35,2 тисячі гривень надала Крупецька сільська рада та 22 тисячі — Козинська.

Радивилів
Рівненської області.

Фото автора.