Так, поблизу Водяного противник здійснив обстріл позицій ЗСУ з мінометів 120-міліметрового калібру та автоматичного гранатомета. Неподалік цього населеного пункту, використовуючи заборонені міни ПОМ-2, ворог чотири рази провів дистанційне мінування місцевості перед позиціями наших військ.

Також окупанти кілька разів відкривали провокаційний вогонь із ручних протитанкових гранатометів у районі н. п. Шуми та Авдіївка, а поблизу Опитного — з підствольного гранатомета. А вчора вранці найманці РФ обстріляли позиції ЗСУ зі 122-міліметрових артсистем і 120-міліметрових мінометів поблизу Водяного. За цей час, за інформацією штабу ОС, бойових втрат і поранень серед українських захисників немає. Вогонь у відповідь наші воїни не відкривали.

«Про застосування проросійськими збройними формуваннями заборонених зразків важкого озброєння повідомили представників ОБСЄ через українську сторону СЦКК», — йдеться в повідомленні прес-центру ООС.

Також на цей обстріл оперативно відреагувала Українська делегація ТКГ на своїй сторінці у Фейсбуці: «Кожне таке порушення стає ще однією цеглиною в стіні, якою РФ відгороджує себе від цивілізованого світу, і ще одним аргументом для збереження або посилення санкцій».

Напередодні річниці паризького саміту лідерів Нормандського формату (він відбувся 9.12.2019 р.) голова української делегації у ТКГ Леонід Кравчук у коментарі «Укрінформу» висловив сумнів, що глави держав «нормандської четвірки» можуть зустрітися до кінця року, але не виключив можливість зустрічі на рівні їхніх політичних радників. Кравчук переконаний: мінський майданчик діє тільки в прив’язці до Нормандського формату. Мовляв, формат «Україна — ОБСЄ — Росія» може сприяти формулюванню завдань і рекомендувати план їх здійснення, а «по суті завдання можуть бути вирішені тільки на рівні голів держав»...

Однією з домовленостей паризького саміту був обмін «усіх на всіх». Голова української делегації в ТКГ вважає: якщо російська сторона не виявить волі та бажання, то цього року здійснити обмін утримуваними особами не вдасться. Нагадаємо, українська сторона запропонувала провести обмін утримуваними особами до нового року. Київ давно подав список на обмін і чекає відповідних дій від РФ.

«На останньому засіданні ми звернулися до ОРДЛО та Росії з пропозицією допомогти або зробити кроки для вирішення питання. Якщо ми це питання сьогодні вирішимо, то наступне питання «усіх на всіх» стане реальним, а якщо ні — то воно не вирішиться», — зазначив Леонід Кравчук.