«Це неприпустимо, обурливо і скандально. Це суперечить цілям і принципам ОБСЄ та рішенню про створення цієї спеціальної спостережної місії, в яку Угорщина також робить свій внесок», — цитує Сійярто «Європейська правда». Глава угорського МЗС знову повторив, що очікує солідарності від членів НАТО, і пообіцяв, що Угорщина блокуватиме зближення Альянсу та України, поки українці «тиснутимуть» на угорську національну меншину.

На початку тижня генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що НАТО не втручатиметься у двосторонні угорсько-українські відносини. Виступаючи на брифінгу за підсумками засідання міністрів закордонних справ НАТО, до участі в якому запросили Україну та Грузію, Столтенберг зауважив, що Київ та Будапешт повинні розв’язати конфлікт у двосторонньому порядку.

Нагадаємо, що відносини з Угорщиною загострилися після того, як 30 листопада СБУ провела обшуки у організаціях угорської громади Закарпаття та в одного з її лідерів і фактично звинуватила їх у підтримці сепаратизму. Будапешт назвав це тиском і залякуванням угорської громади.