Відбулися місцеві вибори, оголошено їх результати, підбито підсумки. Визначено очільників територій і депутатський корпус. Але робота з реорганізації новостворених громад лише починається. Місцеві ради підійшли до цього етапу з різних стартових позицій. Не лише за розміром територій і чисельністю жителів громад, їх економічним потенціалом, а й за попереднім досвідом функціонування у форматі ОТГ, кадровим потенціалом та багатьма іншими факторами.

Прокоментувати результати виборів та розповісти про виклики, які стоять перед громадами, і назвати чинники успішного розвитку територій «Голос України» попросив керівника Кіровоградського регіонального офісу Програми «U-LEAD з Європою» Олега Яременка (на знімку).

— Олеже Петровичу, що змінилось у територіальному устрої Кіровоградщини після жовтневих виборів?

— Перш за все вибори стали підсумковим етапом територіальної реформи, яка повинна, згідно з основною ідеологією децентралізації, надати реальну владу місцевому самоврядуванню.

Нині на Кіровоградщині маємо 49 територіальних громад базового рівня, затверджених ще в червні постановою Кабінету Міністрів України. З них 24 — уже функціонували в форматі ОТГ зі своїми адміністративними центрами. 25 територій стали новими центрами громад. Це — 12 міських, в яких проживає майже 25% виборців, 16 селищних (32%) і 21 сільська (43%) громада. Не змінили своєї конфігурації лише чотири громади. Тож
45 територій попереду чекає процедура реорганізації.

— Цей непростий процес вимагає кваліфікованих кадрів. Які нові керівний склад громад та їх депутатський корпус?

— У середньому на посаду голови громади претендували по п’ять кандидатів. В окремих містах обласного значення ця цифра була більшою (Кропивницький — 11, Світловодськ — 12). А Злинська і Петрівська громади обрали своїх очільників на безальтернативній основі.

Серед обраних 49 голів рад 28 — колишні керівники центральних садиб. Значна частина керівників мають досвід роботи в органах місцевого самоврядування. Долинська і Добровеличківська громади обрали чинних голів РДА. Місто Олександрію очолив колишній голова ОДА Сергій Кузьменко. Безумовно, є новообрані керівники територій, яким потрібно буде набувати досвід роботи голови громади з «нуля». Серед новообраних керівників 40 чоловіків і 9 жінок.

На 1190 місць депутатів місцевих громад претендували майже 6000 кандидатів. Із них 45% — жінки, з яких депутатами стали лише 36%. Я умисно не озвучую «партійні» показники депутатського корпусу. Кожен, хто пов’язаний із місцевим самоврядуванням, розуміє, що на низових ланках самоуправління це не головний чинник успішного розвитку території. Найголовніше — вмотивований, грамотний і готовий до навчання менеджмент громади. Я ще раз повторюю, що досвід функціонування раніше створених ОТГ на території області чітко засвідчив: не економічний потенціал, географічне положення, наявність корисних копалин відрізняли успішні громади від інших; не розташування на території діючого заводу, вузлової залізничної станції чи наближення до обласного центру «грали першу скрипку» в спроможності громади. А саме досвідчене і водночас інноваційне керівництво разом із вмотивованою і навченою командою управлінців плюс конструктивний і патріотичний депутатський корпус є головним рушієм прогресивного розвитку громади.

— Отже, професіоналізм службовців — основа успішного розвитку території?

— Так, це — основний фактор. А ще — здатність до навчання, підвищення кваліфікації. Дуже динамічне законодавство, конкуренція за гроші для території, непрості соціальні реформи вимагають від працівників виконавчих органів рад постійного саморозвитку і отримання нових знань. З цією метою в Кіровоградській області працює Регіональний офіс нашої Програми.

«U-LEAD з Європою» — програма, що спільно фінансується багатьма донорами, зокрема, ЄС та п’ятьма його державами-членами: Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. Вона сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає на потреби громадян та розширює можливості громад, щоб громадяни мали змогу впливати на вирішення місцевих справ. А якщо коротко — розширює можливості громад.

— Чим конкретно займається U-LEAD?

— U-LEAD посилює спроможність громад виконувати визначені для них завдання в контексті процесу децентралізації та регіональної політики і сприяє залученню громадян та приватного сектору до місцевого самоврядування. З цією метою співпрацює з усіма громадами в усіх 24 областях України, включаючи вразливі райони на сході країни. Надає підтримку через проведення тренінгів, експертних консультацій, навчання та консультацій у форматі «рівний — рівному». Наприклад, Кіровоградським регіональним офісом протягом поточного року проведено майже 150 таких навчальних заходів. У них взяли участь 1200 людей. А всього за час роботи програми в усіх областях проведено 7 500 заходів для 180 000 учасників.

Уся робота U-LEAD базується на стандартах та принципах, викладених у Європейській хартії місцевого самоврядування.

— В особі Програми «U-LEAD з Європою» наше самоврядування має гарних помічників, але перед новосформованими радами сьогодні стоїть ще безліч проблем і викликів. Які з них найскладніші?

— Їх дуже багато. Законодавство тривалий час блокує процеси розвитку громад. Закони приймаються «з коліс» і часто вже запізно. Відсутні підзаконні акти, які б регулювали механізми й алгоритми функціонування та життєдіяльності різних галузей в громадах. Низька політична культура наших виборців і, відповідно, депутатського корпусу. Все це призвело до непростих процесів при проведенні перших сесій у територіальних громадах. А на цих сесіях потрібно було приймати вважливі рішення з формування нових органів управління на територіях, реорганізації колишніх сільських рад і багато інших.

Крім того, попереду — складання і затвердження місцевих бюджетів, реформування закладів соціальної сфери тощо. З метою підтримки громад на цьому складному етапі Програмою «U-LEAD з Європою» впроваджується комплекс навчальних заходів «Перші кроки». Тільки в листопаді було проведено 70 тренінгів та 311 консультацій, в яких взяли участь майже три тисячі осіб. Майже 200 працівників органів місцевого самоврядування Кіровоградщини, новообраних сільських, селищних, міських голів, діючих і майбутніх службовців взяли участь у заходах Регіонального офісу.

— У переддень Дня місцевого самоврядування в Україні що б ви хотіли побажати всім своїм бенефіціарам?

– Перш за все — натхнення в цій дуже потрібній людям роботі, розуміння жителів і розвитку нашим територіям. Адже багаті й успішні громади — це процвітаюча Україна!

— Дякую за розмову!

Записав Петро МЕЛЬНИК.

Фото надано автором.