Жертвами нелюдей нерідко стають і меморіали, пов’язані з трагічними періодами нашої історії, і улюблені пам’ятники жителів.

Так, напередодні Дня пам’яті жертв Голодомору на будинку за адресою вул. Олександрівська, 7 у Запоріжжі знищено й сплюндровано пам’ятні дошки, присвячені дітям, убитим штучним голодом.

Як розповів директор департаменту культури, туризму, національностей і релігій ОДА Владислав Мороко, в цій будівлі, зведеній у XIX столітті, з кінця 1920-х років діяв будинок дитини. Цифра померлих у цьому закладі з листопада 1932-го по грудень 1933-го становила 788. Це маленькі діти віком від одного дня до 8 років.

«Безкарність породжує хаос. Провокатори знищили пам’ятні дошки, які ми встановили на спомин про дітей, убитих голодом. Голодом, який штучно організували, знищуючи українську націю. Нелюди, які це зробили, повинні бути покарані. Загибель людей від голоду в 1930-ті роки — це злочин без строку давності, який ми не маємо права забути», — вважає Владислав Мороко.

У відділі комунікацій головного управління Національної поліції у Запорізькій області повідомили, що інформація за фактом події внесена до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Правоохоронці оглянули місце події і прилеглу територію, а також проводять інші необхідні слідчі дії для відкриття кримінального провадження.

Осквернили й меморіал «Плач за ненародженими», присвячений загиблому поколінню дорослих і маленьких євреїв під час Холокосту в 1939—1945 роки, установлений у сквері на вулиці Гетьманській у Мелітополі. Невідома в спортивному одязі підійшла до пам’ятника та почала там радісно танцювати.

А приблизно місяць тому в обласному центрі вандали пошкодили скульптуру пенсіонерів «Пам’ятник батькам», розташовану на лавці в сквері Театральний навпроти театру ім. Магара. Це вже третій випадок вандалізму щодо цього пам’ятника. У перші два невідомі викрадали невеликого пуделя, який був біля ніг літньої пари. У третій відбили частину ноги в скульптури чоловіка.

«Усі ці пам’ятники втілюються за ваші ж гроші як платників податків. Тому все зроблене нашими спільними зусиллями слід берегти», — звернувся до городян голова Олександрівської райадміністрації Валерій Мостовий.

Нині за допомогою громадської організації «Запорізька Скеля» пам’ятник відреставрували. Саме її представники свого часу ініціювали створення скульптури. Спочатку був задум закріпити й прикрасити скульптурою парк навпроти Будинку профспілок, але потім вирішили перенести її у сквер Театральний, де вона й перебувала останні два роки.

Керівник організації Олександр Онищенко розповів, що пам’ятник виконаний із пластику й пофарбований у бронзовий колір. Однак після зазіхання вандалів частину відірваної ноги у фігури літнього чоловіка вирішили закріпити міцніше й виготовити з бетону. Реставрація тривала майже десять днів.

«Фігуру собачки виготовили за допомогою 3D-принтера — за принципом скульптур у сквері Піонерів — і відлили з бетону. Її також незабаром установимо на місце. Є побоювання, що невелике добове коливання температури, коли вночі морози, а вдень тепло, може призвести до передчасного руйнування скульптури — появи тріщин і загального псування», — додав він.

Фото з відкритих джерел.