За даними моніторингу РНБО, за добу найбільша кількість підтверджених випадків COVID-19 у Києві (1 526), Дніпропетровській (960) і Одеській (662) областях. А завантаженість ліжок пацієнтами з коронавірусом і підозрою на COVID-19, за інформацією МОЗ, не перевищує 50% у 16 областях України: у Вінницькій, Волинській, Донецькій, Житомирській, Закарпатській, Івано-Франківській, Київській, Кіровоградській, Луганській, Львівській, Рівненській, Тернопільській, Харківській, Херсонській, Хмельницькій і Чернівецькій областях.

На думку міністра охорони здоров’я Максима Степанова, карантин вихідного дня все-таки спрацював. «Це ми бачимо по цифрах, і по кількості хворих, і по кількості госпіталізованих», — зазначив чиновник на брифінгу. При цьому Степанов визнав, що «максимальний ефект» (зниження до 20% від кількості хворих) отримати не вдалося. Але, за словами міністра, удалося збити ураганну хвилю поширення хвороби.

Його оптимізму не розділяє епідеміолог, заслужений лікар України Олег Рубан.

«Щодо карантину вихідного дня, можливо, це й ефективний захід, але не при такому стрімкому зростанні захворюваності. Для порівняння, це як пожежу гасити ложкою, а не спеціальним обладнанням. Тому сьогодні необхідно вводити обмеження по всій країні, і той локдаун, який пропонують, може дати ефект. Але те, що нині обговорюється, це не локдаун, а пасивні обмежувальні заходи. Локдаун у нас був тільки навесні, у березні, квітні й травні. Сьогодні ми говоримо про посилені обмежувальні заходи, які доречні, доцільні й приведуть до зниження захворюваності», — сказав він в ефірі одного з українських телеканалів, коментуючи нові дані по випадках коронавірусу в Україні.

На думку експерта, підйом захворюваності на ГРВІ, до яких належить і коронавірус, прогнозується наприкінці січня і лютому. Тому доцільно вводити обмеження на ці два місяці.

У свою чергу міністр Кабінету Міністрів Олег Немчінов заявив, що громадський транспорт під час локдауну, який планують ввести на початку січня 2021 року, працюватиме зі значними обмеженнями. А от в’їзд і виїзд для громадян України з країни буде відкритим, введення обмежень на міжнародне сполучення не планується.

Водночас Всесвітня організація охорони здоров’я радить під час пандемії коронавірусу відмовитися від подорожей на новорічні свята й відзначати їх удома. А також нагадує: маска і соціальна дистанція продовжують бути основними способами профілактики.