Ви назбирали 50 монеток номіналом в одну гривню і хочете обміняти їх у банку на паперові гроші? Будь ласка! Але за цей обмін потрібно заплатити… 50 гривень комісії банківській установі! Не вірите? А даремно…

Незручні у вжитку монетки-гривні (їх швидко, на око, і не розрізниш, де одна гривня, а де дві) ми збирали вдома в невеличку баночку на холодильнику. Надзенькала повна. Потім посортували, і я понесла їх до  Ощадбанку.

Але поміняти не вдалось. Касирка Ольга попередила, що мені доведеться сплатити 50 гривень комісії. У мене ж до обміну — гривень двісті. Але чому така комісія? Як пояснила пані Ольга, такий порядок діє з того часу, відколи люди почали приходити й міняти. Немає куди монети складати… Та й нащо їх здавати, коли паперові все одно вилучають з обігу? А от 25-копійчані монети касирка поміняла мені без питань. І видала суму металевими гривнями...

Чому відмовляють у праві вільно обміняти гривні? Обтічного пояснення касирки мені було недостатньо. На сайті Ощадбанку інформації не виявилося. Зателефонувала на «гарячу лінію». Сім хвилин слухала їх фонову музику «Дам лиха закаблукам…», потім дзвінок зірвався. Друга спроба, і — успіх! На 23-й хвилині (нічого, я терпляча) «гаряча лінія» підключила мені фахівчиню, яка дала відповідь на моє дражливе питання.

Отож консультантка Світлана пояснила, що при обміні монет, які ще не вийшли з обігу, номіналом 10, 50 копійок, 1 гривня, 2, 5 та 10 гривень буде здійснена комісія піввідсотка від суми, але не менше 50 гривень за обмін. Це запроваджено з 8 жовтня 2020 року згідно з «внутрішніми документами банку стосовно обміну монет на паперові гроші». Назву документа пані Світлана не повідомила, бо «він для службового користування».

А також — та-да-да-дам! — виявляється, я могла здати цей благородний метал для зарахування на картку без комісії. Але мені, коли я розгублено запихала пакетики з монетами назад у сумку, ввічлива касирка цього не запропонувала.

Черкаси.