Про це повідомив кореспондент «Радіо Свобода» Рікард Джозвяк. «Міністр закордонних справ Угорщини порушив питання угорської меншини в Україні на Раді з закордонних справ ЄС. Ніхто не відреагував на це питання», — написав він.

Минулого тижня Сійярто робив подібні спроби під час засідання міністрів закордонних справ НАТО, до участі в якому запросили Україну та Грузію. Однак генсек альянсу Єнс Столтенберг зауважив, що це двостороннє питання Україна та Угорщина повинні розв’язати самі.

Як інформував «Голос України», відносини між Будапештом та Києвом загострилися після того, як 30 листопада СБУ провела на Закарпатті санкціоновані обшуки в функціонерів одного з місцевих благодійних фондів. Як пояснила прес-служба СБУ, «з метою перевірки інформації про причетність іноземного фонду до діяльності, спрямованої на порушення державного суверенітету України».

4 грудня в Закарпатській області на електронні адреси громадських організацій угорської національної меншини почали масово надходити листи з вимогою терміново покинути територію України. За декілька днів до цього в Інтернеті з’явилося відео, на якому невідома особа у балаклаві та військовій формі погрожувала громадянам України угорського походження фізичною розправою.

Поліцейські встановили особу, котра, ймовірно, причетна до цього злочину, повідомляє прес-служба Національної поліції.

«Нам достеменно відомо, що це громадянин сусідньої держави. Ми відстежили, що на території Західної України він перебував виключно в період запису ролика, а в день опублікування відео покинув межі України, — повідомив голова Національної поліції Ігор Клименко. — І ще цікавий факт, який вдалося встановити поліцейським: вперше провокативне відео, на якому нібито український активіст погрожує представникам угорської національної меншини, з’явилося на Ютуб-каналі блогерки із Сербії. А після того, як ролик поширився в Україні, вона його видалила».

Голова Національної поліції України наголосив, що отримані 4 грудня електронні листи та провокативне відео, розміщене декілька днів тому, є ланками одного ланцюжка. «Поліція зробить все для того, аби не допустити розпалення міжнаціональної ворожнечі та захистити життя і гідність людей», — пообіцяв Ігор Клименко.

За фактом погроз слідчі поліції Закарпаття розпочали два кримінальні провадження за ч. 1 ст. 161 (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками) та ч. 2 ст. 129 (погроза вбивством) Кримінального кодексу України. Винним особам загрожує до п’яти років позбавлення волі.