16 липня 2019 року набрав чинності Закон України «Про забезпечення функціонування української мови як державної».

Однак варто знати, що закон поширюється на публічні сфери життя і не регулює жодним чином приватне спілкування та мову релігійних обрядів. У цих питаннях громадяни цілком вільні, більш того, наприклад, у транспорті мова спілкування визначена українська, але, якщо пасажир звернеться іншою мовою, то його за це ніхто не засудить. І відповідь може отримати  мовою, яка зручна йому, адже закон закріплює, що на прохання пасажира його індивідуальне обслуговування може здійснюватися іншою мовою, прийнятною для обох сторін. Натомість написи у транспорті повинні бути українською мовою, оголошення диспетчерів, повідомлення мають здійснюватися державною мовою.

Те саме стосується обслуговування в магазинах, ресторанах, кафе, барах, спортзалах та розважальних закладах. Якщо відвідувач звертається іншою мовою, зокрема й російською, то йому залюбки дадуть відповідь мовою його спілкування, якщо знають її.

Усі вивіски, оголошення, афіші у культурно-розважальній сфері повинні будуть з травня наступного року виконуватися українською мовою. Та поруч дозволено дублювання російською чи іншою (шрифтом не більшим за назви, написані державною мовою). Водночас, наприклад покажчики, вказівники, вивіски, повідомлення, написи про товари, роботи чи послуги повинні бути українською, але може дублюватися іншими мовами. На роботі у спілкуванні з колегами не забороняється використання російської мови, якщо це зручно всім сторонам. Але в державних установах весь документообіг і звітність, нормативно-правові акти, акти індивідуальної дії органів державної влади та місцевого самоврядування складатимуться українською. Також державною мовою здійснюється правосуддя, оголошення ухвал та рішень суду. Українська є мовою реклами.

Діти нацменшин (дошкільна та початкова освіта) та корінних народів (дошкільна і загальна середня) можуть навчатися своєю мовою поряд із українською. державною мовою у окремих класах.

Водночас, якщо діти, які належать до національних меншин України, мови яких є офіційними мовами Європейського Союзу, і розпочали вони здобуття загальної середньої освіти до 1 вересня 2018 року мовою цієї меншини, то вони продовжують до 1 вересня 2023 року навчатися за правилами, які існували до прийняття закону, з поступовим збільшенням кількості предметів державною мовою. Але вчити українську їм потрібно передусім для того, щоб успішно здати ЗНО, отримати вищу освіту, мати можливість претендувати на посаду в органах державної влади, місцевого самоврядування, комунальних установах, судах, нотаріаті та адвокатурі, правоохоронних органах, силових структурах. У закладах охорони здоров’я під час надання медичних послуг спілкуються мовою, зручною для пацієнта. Медперсонал може вільно спілкуватись між собою і з хворими українською і російською мовами. Але медичні карти, історії хвороби, описи обстежень та аналізи оформлюються державною мовою. Тобто жодних утисків з боку держави російська мова чи мови інших народів не зазнають!

В Україні немає кримінальної відповідальності за спілкування російською мовою. Але з 16 липня 2022 року почне діяти адміністративна відповідальність (штраф в розмірі від 200 до 700 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян) за порушення вимог закону щодо невикористання української мови чи порядку її використання у передбачених випадках (зокрема документообіг, використання у судочинстві, книговиданні, рекламі).