Обіймаючи до цього посаду секретаря Дружківської міської ради, Володимир Григоренко керує містом із квітня 2020 року. Отже, вибір жителів Дружківки вкотре підтвердив їх довіру керівникові міськради.

«Усі важливі питання вирішуємо спільно»

— Володимире Борисовичу, яким є головний принцип упровадження змін у громаді?

— Першочерговим є командний підхід до вирішення завдань, що постають. Ще 2000 року в Дружківці було створено Раду директорів промислових підприємств. На сьогодні у Раду об’єдналися лідери економіки не лише Донецької області, а й України в цілому, це: ПрАТ «Дружківський завод металевих виробів», «Корум Дружківський машинобудівний завод», ВАТ «Веско», ВАТ «ГРЕТА», ТОВ «Дружківський фарфоровий завод», ТОВ «Дружківський вогнетривкий завод», ТОВ «Гідропневмоапарат» тощо. Членами Ради директорів є досвідчені й авторитетні керівники підприємств, яким не байдужа доля Дружківки та її жителів. Вони беруть активну участь у всіх міських соціально-економічних і політичних заходах. Поступово й середній бізнес підключається до участі у раді. Тож усі важливі питання ми вирішуємо разом. Адже тільки на міцному економічному базисі можливе існування, розвиток і майбутнє рідного міста. Тому основною метою Ради промислових підприємств є насамперед забезпечення рівня економіки, достатнього для комфортного, стабільного життя та успішного розвитку.
До того ж у нас добре розвинутий зв’язок із громадськими організаціями, які є джерелом інформації щодо проблем, на яких треба передусім акцентувати увагу, адже це є запит нашої громади.

У 2006 році, з обранням міським головою Валерія Гнатенка, який нині є народним депутатом України, почався особливо інтенсивний розвиток міста. Валерій Сергійович як креативний менеджер розумів: коштів бюджету не вистачатиме для того, щоб зробити Дружківку гарною, чистою, привабливою.

Отже, з цього часу ми активно впроваджували міжнародні проекти. Починаючи з 2015 року було залучено понад 700 мільйонів гривень позабюджетних коштів із різних джерел, тоді як з міського бюджету ми можемо витрачати на місцеві проекти лише 25 мільйонів гривень на рік. Реконструкція центральної площі, міського парку культури та відпочинку, освітлення вулиць, капітальні ремонти в лікарнях, оснащення установ бюджетної сфери — ці та інші важливі заходи реалізуються саме за рахунок інвестиційних проектів.

— Яким є склад депутатського корпусу в Дружківці?

— До міської ради обрано 34 депутати. Із них 18 є представниками «Опозиційної платформи — За життя». За нашу політичну силу проголосували 55 відсотків виборців міста, і такий високий рівень довіри ґрунтується на тому, що представник ОПЗЖ у Верховній Раді України Валерій Гнатенко докладає багато зусиль для розвитку Дружківки.
Усі депутати від ОПЗЖ у міській раді — люди, які пройшли серйозний відбір. Це насамперед керівники й фахівці у своїй справі, за плечами в яких багаторічний досвід сумлінної роботи. І це саме та команда, на підтримку якої я розраховую у своїй роботі.

Також у міській раді є представники партій «Слуга народу», Опозиційний блок. По троє депутатів у міській раді — від партій «Голос» і «Європейська солідарність», які подолали на виборах п’ятивідсотковий бар’єр.

З депутатами, які прийшли від різних політичних сил, робота вибудовується. Сподіваюся, що вони зможуть подолати колишнє протиставлення себе керівництву міста. Закликатиму й надалі до того, що треба забути попередні політичні суперечки й разом працювати на інтереси мешканців Дружківки.

Завдання — зберегти й примножити найкращі здобутки

— Якими є найближчі завдання?

— Завдань постає чимало. І насамперед я хочу зберегти й примножити те, що було створено до мене. Також я прагну продовжити подальший розвиток міста.

До цього часу в Дружківці виконано значний обсяг заходів із термомодернізації, і ця робота триватиме. У перспективі проводитиметься термосанація закладів освіти, завдяки якій у класах стає набагато тепліше та заощаджуються бюджетні кошти. Значні плани є й щодо оновлення дитячих садочків.

Головним завданням щодо економічного розвитку міста є створення міцної основи для подальшого розв’язання будь-яких проблем. Бюджет міста на 70—80 відсотків — це заробітна плата, відрахування з неї у вигляді податку з доходів фізичних осіб. Підприємствам слід якомога частіше підвищувати заробітну плату працівників. Від цього наповнюватиметься міський бюджет. Кошти з ПДФО та земельного податку повинні слугувати розвитку громади.

Нині Дружківка налічує 70 тисяч жителів з ВПО. По мірі формування Дружківської міської громади до її складу входитимуть також інші населені пункти, які  додають до території міста 23 тисячі квадратних кілометрів землі, тоді як сьогодні Дружківка має площу 4,5 тисячі квадратних кілометрів. Отже, в 5—6 разів більше землі додається до громади, і нею треба по-господарськи управляти.

Є чимало завдань щодо розвитку медицини. Адже пандемія коронавірусу показала, і не лише в Дружківці, а й загалом, що медична сфера є настільки слабкою і настільки безпомічною у критичних ситуаціях... Тому знадобиться чимало нових інвестиційних проектів для закупівлі і діагностичної, і лікувальної апаратури.

Звичайно, потрібно негайно ремонтувати дороги. Стан доріг — це болюче питання не тільки для Дружківки, а й для більшості промислових міст Донецької області. Основна частина місцевих доріг була побудована в 60-х роках минулого століття і відтоді жодного разу капітально не ремонтувалася. Фізичний знос асфальтобетонного полотна — майже 90%. Загальна довжина доріг Дружківки — 185,8 км, а це 1,2 млн кв. метрів. Капітально ремонтувати необхідно 150 км доріг площею 960 тис. м2. А це означає, що треба шукати додаткові кошти, залучаючи міжнародні програми та партнерські організації.

— Чи буде продовжено реалізацію гуманітарних, спортивних проектів?

— Насамперед плануємо виконати реконструкцію парку культури та відпочинку, який має стати справжнім культурним центром для всіх жителів Дружківки. Ця задумка, втілювати яку почав

Валерій Гнатенко під час перебування на посаді міського голови, має бути реалізована. Адже парк ще залишився у спогадах наших батьків, які проводили у ньому вихідні дні, відпочиваючи з дітьми. Працювали різні атракціони, каруселі.

Триватиме й розвиток спортивної бази. У Дружківці свого часу була своя футбольна команда другої ліги. Перебуваючи на балансі одного з підприємств, цей об’єкт почав занепадати. І тепер спільно з обласним управлінням «Спорт для всіх» ми готуємо проект, спрямований на повне відновлення стадіону та Палацу спорту, розташованого поруч.

Сьогодні у Дружківці чимало майданчиків для гри в міні-футбол. Але волейбольних і баскетбольних наразі бракує. Отже, наступного року таких об’єктів у місті побільшає, і наше завдання — продовжити підготовку на місцевій спортивній базі майстрів у різних видах спорту.

Ще один вид, який активно розвивається, — хокей. У Дружківці збудовано льодову арену, на якій проводить матчеві зустрічі хокейний клуб «Донбас» і тренується група з фігурного катання.
Результат буде, якщо виконувати свою роботу сумлінно— Ваша найбільша мрія, здійснення якої будете прагнути на посту міського голови?

— Моя мрія — місто, комфортне для всіх жителів. Щоб кожен, хто приїжджає, ступивши на дружківську землю, зрозумів: я хочу сюди повертатися знов і знов, бо дороги — відремонтовані, житлові мікрорайони охайні та утопають у квітах та зелені, зручні та сучасні торговельні центри пропонують усе необхідне для життя, працюють магазини, аптеки, дитячі та молодіжні центри, без проблем функціонує міський транспорт. Будь-якою послугою можна скористатися через Інтернет. Заходиш додому, а там світло, тепло й немає жодних проблем ані з водопостачанням, ані з іншими побутовими послугами. Ось це я називаю комфортним містом. І я прагну, щоб Дружківка стала саме такою. Тому мобілізуватиму всіх до роботи саме на такий результат. Зрештою, хочу, щоб корабель, яким наступні п’ять років мандруватиме команда міської влади, нікого не втратив. А для цього належить домовитись уже на березі: якими є наші пріоритети й завдання, яким ми бачимо розвиток Дружківки. Якщо люди наполегливо працюватимуть, виконуватимуть свою роботу чесно й сумлінно, то сподіваюся, через п’ять років я зможу з чистою совістю сказати, що зробив разом зі своєю командою все, що від нас залежало.

Ірина Мамцева: «Реалізація програми «Громадський бюджет» триває»

Фото надано Іриною Мамцевою.

Про реалізацію міської програми «Громадський бюджет» розповіла начальник відділу з інформаційних та внутрішньополітичних питань міської ради Ірина Мамцева (на знімку):

— У грудні 2017 року було затверджено міську цільову програму «Громадський бюджет міста Дружківка на 2018—2020 роки». Загальний бюджет програми становить 1 мільйон гривен щорічно, і вже з першого року її впровадження жителі міста виявили активну зацікавленість у реалізації своїх ідей. У 2018 році до розроблення проектів долучилися 15 активних жителів. Загальна сума поданих ними проектів становила 1 млн 326 тис. 920 гривень. За результатами електронного голосування було відібрано для реалізації у 2019 році 10 проектів. Навіть у перший рік існування програми спостерігалася достатня активність щодо голосування, в якому загалом узяли участь 1 069 мешканців.

Більшість із поданих проектів спрямовані на облаштування дитячих та спортивно-ігрових майданчиків, креативних лавочок, створення освітнього методичного центру та арт-алеї відпочинку тощо. Варто відзначити більшу активність жінок: заявки подали 11 жінок (73%) і 4 чоловіки (27%).

У листопаді 2019 року відбулося голосування за проекти, які реалізуються впродовж 2020 року. Про підвищення активності жителів громади свідчать цифри: до проектів долучилося ще більше учасників, а в голосуванні взяли участь 1 367 осіб. Подано 19 проектів, 18 з яких було передано на затвердження. Цього року за перемогу в програмі «Громадський бюджет міста Дружківка-2019» боролися автори проектів з розвитку освіти, спорту і культури. Найбільше ідей було представлено в сфері освіти.

Гасло SOM-hub: «Ми працюємо для вас»

Завідувачка міського методичного кабінету з питань освіти Олександра Легчиліна (на знімку) розповідає:

— 2017 року, після прийняття закону про освіту, ми переконалися у необхідності змін, і в межах громадської ініціативи «Бюджет участі» подали заявку з проектом SOM-hub, що передбачає створення сервісного освітнього методичного (СОМ) центру. Згодом цей проект було успішно захищено.

У 2019 році ми також подали батьківський проект «Hub puzzle», який нині перебуває на етапі реалізації.

У жовтні 2019 року саме завдяки проекту SOM-hub було реалізовано принцип педагогічного партнерства і на базі центру впроваджено сучасні форми роботи. Було проведено 30 тренінгів для педагогів, 5 зустрічей із представниками громадських організацій, 10 авторських майстер-класів. На базі SOM-hub відбулися фахові конкурси «Мій дебют» і «Учитель року». Вперше провівши віртуальну виставку «Аукціон педагогічних ідей», ми спрямували понад 150 робіт на обласну виставку.
Робота в SOM-hub ведеться не тільки для педагогів, а й для батьків та дітей.

Загалом упродовж року SOM-hub відвідали 1 378 працівників. Кожен працівник має ідею, до обговорення запрошуємо фахівців із Києва, Харкова, Одеси, ми бачимо, як зростають у професійному плані педагоги завдяки своїй участі у цьому проекті.

Донецька область.

Більше фото тут: www.golos.com.ua.