Він зазначив, що в листопаді епідемічна ситуація в регіоні була напруженою, минулий місяць став випробуванням для медичної системи. З 20 листопада область стабільно перебувала в списку регіонів, де щодня реєструвалася найбільша кількість нових хворих на коронавірус.

«З 24 березня по 30 листопада в області сумарно було зареєстровано 31 609 підтверджених випадків. У відсотковому відношенні понад 48 відсотків усіх хворих COVID-19 — це жителі Запоріжжя, по 8 відсотків — Енергодара й Мелітополя, 7 відсотків — Бердянська. Кількість жителів сільських районів коливається в межах від 0,2 до 4 відсотків», — розповів Роман Терехов.

Показник захворюваності зріс ушестеро. І станом на 30 листопада становив 649 на 100 тисяч населення. У листопаді зареєстровано в 5,6 разу більше випадків захворювання порівняно з жовтнем. Зросла кількість хворих дітей (з 391 у жовтні до 1 055 у листопаді) і медпрацівників (з 589 у жовтні до 1 254 у листопаді). На 30 листопада занедужали 1 843 дитини (щодня реєструється від 46 до 82) і 2 206 медичних працівників (щодня реєструється від 36 до 76).

У жовтні померли 59 осіб, у листопаді — 195. Загалом зареєстровано 358 летальних випадків (16 за останню добу). Помирають переважно люди віком 60 років і більше, які мали серцево-судинні захворювання, цукровий діабет, хронічні захворювання органів дихання, нирок.

«На 30 листопада 19 відсотків громадян занедужали в результаті контакту з іншим хворим, до 0,5 відсотка хворих заразилися під час перебування за кордоном, майже у 80 відсотках випадків шлях зараження не встановлено. Це підтверджує факт значного поширення короновірусу в області й неможливості відстеження джерел захворювання», — вважає епідеміолог.

За весь час епідемії видужали 7 499 осіб (397 за добу), зокрема в жовтні — 916, у листопаді — 2 973. На ранок 1 грудня продовжувала лікуватися 25 971 особа, з них у стаціонарах 1 632 (6 відсотків), вдома шляхом самоізоляції — 24 339 (94 відсотки). Більшість випадків хвороби протікає у легкій формі, що дає змогу лікуватися вдома під наглядом сімейного лікаря.

Зросла й потреба в діагностичних дослідженнях. Показник охоплення тестуванням за останні 7 днів листопада в області становив 182 на 100 000 населення за середнього показника по Україні — 163.

У перші дні грудня епідситуація припинила стрімко й динамічно погіршуватися, що також є результатом карантину вихідного дня. Зокрема, за минулу добу було зареєстровано 814 нових випадків захворювання. Загалом на ранок 9 грудня в Запорізькій області зареєстровано 38 700 лабораторно підтверджених випадків захворювання на COVID-19. З них 2 194 випадки серед дітей (43 за добу) і 2 596 серед медичних працівників (52 за добу).

«Попри досить великі показники захворюваності можна стверджувати, що проведені карантинні заходи були ефективні. По-перше, не сталося обвалення захворюваності зі значним піковим навантаженням на систему охорони здоров’я. За максимальних показників захворюваності воно стабільно становило понад тисячу випадків на добу — завантаженість ліжок у закладах першої хвилі зросла з 30 до 40 відсотків за підтвердженими випадками і з 39 до 62 відсотків за сумарно підтвердженими і підозрами, не досягаючи критичного рівня у 75 відсотків», — заявив Роман Терехов.

Він додав, що, за прогнозами, у грудні вдасться уникнути запровадження тотального карантину. Однак локдаун очікується уже на початку січня. Відомо, що громадський транспорт працюватиме, перелік інших обмежень буде оприлюднено після засідання уряду.

«Запровадження тотальних обмежень — це єдиний дієвий механізм у боротьбі з поширенням захворюваності. Також захворювання на коронавірус сьогодні збіглося із сезонним захворюванням на грип, який теж спричиняє ускладнення.

Запровадження тотальних обмежень є логічним і дієвим засобом боротьби з поширенням хвороби, і він використовуватиметься», — наголосив лікар.

Він додав, що єдиним дієвим способом уберегтися від захворювання на грип є щеплення. Ті, хто його зробив, у разі захворювання на COVID-19 перенесуть хворобу в легшій формі. А за всю історію кампанії зі щеплення проти грипу не зафіксовано ускладнень після вакцинації.

Запорізька область.

Фото з відкритих джерел.