При цьому, за даними МОЗ, завантаженість ліжок у лікарнях для пацієнтів з COVID-19 у цілому по країні становить 48 відсотків, а в Запорізькій, Миколаївській, Одеській, Харківській, Херсонській, Черкаській та Чернігівській областях, а також у Києві — перевищує 50 відсотків.

Однак міністр охорони здоров’я Максим Степанов вважає, що ситуація з поширенням коронавірусу в Україні стабілізувалася, оскільки зменшилася кількість нових хворих, а також кількість госпіталізацій. Цього вдалося досягти за рахунок запроваджених раніше карантинних обмежень. Про це він заявив на брифінгу.

Своєю чергою заступник міністра охорони здоров’я Ярослав Кучер під час прес-брифінгу пояснив: рішення про виїзди мобільних бригад для тестування на COVID-19 за запитом до контакт-центру МОЗ ухвалюють лікарі на місцях, а не оператори.

Він зазначив, що за більш як місяць роботи контакт-центр прийняв понад 80 тисяч дзвінків від громадян. За словами заступника міністра, деякі проблеми виникають по Києву, Київській, Закарпатській, Донецькій і Сумській областях, де найнижчий відсоток обробки звернень громадян. Основні питання, з якими громадяни звертаються до контакт-центру, стосуються діагностики, амбулаторного лікування, безплатного й платного тестування, самоізоляції й підписання декларацій.

Епідеміологи прогнозують сплеск сезонних вірусних інфекцій після Новорічних свят і говорять про доцільність запровадження жорсткого карантину в січні-лютому наступного року.