Дати початку та завершення Міжнародної кампанії обрані не випадково. Вони створюють символічний ланцюжок, поєднуючи заходи проти насильства та дії щодо захисту прав людини й підкреслюючи, що будь-які прояви насильства над особою, незалежно від її статі, є порушенням прав людини.

16 днів, упродовж яких триває кампанія, охоплюють важливі міжнародні дати, починаючи з 25 листопада — Міжнародного дня боротьби з насильством щодо жінок — і закінчуючи 10 грудня — Міжнародним днем прав людини.

Упродовж цього періоду в інституті майже кожен день присвячений вихованню нетерпимості до випадків насильства у молодого покоління правоохоронців. Так, цього року помічниця ректора з гендерних питань Ольга Светлічна у тісній та плідній співпраці з викладачами інституту проводить тренінги, семінари та інші цікаві заходи для здобувачів вищої освіти ДЮІ, які змінюють свій світогляд щодо протидії насильству.

Крім того, у рамках вищезазначеної кампанії пройшов перший етап навчання поліцейських Донеччини, які стануть розпорядниками першого в Україні поліцейського хабу. Лише за декілька днів вони оволоділи навичками ненасильницької комунікації. Насамперед, це усвідомлення філософії та принципів ненасильницького спілкування й трансформація поведінки поліцейських через відпрацювання комплексу технік мирного вирішення конфліктів для автоматичного використання інструментів ненасильницького спілкування.

Уже на початку 2021 року в Маріуполі відкриє двері перший вільний та креативний простір, де поліція, влада, громада, науковці та міжнародні партнери зможуть спільно працювати над розробкою нових інноваційних підходів до розбудови безпеки.

Ініціаторами проекту виступили поліція Донеччини разом з Донецьким юридичним інститутом МВС України. Першими, хто підтримав ідею, стали громадські організації «Рада жінок Донеччини» та «Фонд розвитку Маріуполя». Цей проект, як і низка інших успішних ініціатив на Донеччині, реалізується в межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру за фінансової підтримки урядів Данії, Швейцарії та Швеції. Втілювати ідеї в життя вже традиційно допомагає Маріупольська міська рада. До проекту також долучився й нещодавно відкритий офіс Консультативної місії Європейського Союзу в м. Маріуполі. До речі, КМЄС залюбки вніс свою лепту в донесення до курсантів та курсанток ДЮІ суть глобальної проблеми насильства. За ініціативи відділу комунікації та міжнародних зв’язків представники Консультативної місії провели пізнавальний та інформативний вебінар щодо протидії торгівлі людьми, що є невід’ємною частиною насильства загалом.

«Нашою метою є виховання молоді в дусі нульової толерантності до насильства, привернення уваги суспільства до існуючої проблеми та згуртування спільноти задля подолання цього руйнівного явища. Світ без насильства можливий, але досягнення цієї мети залежить від кожного з нас. ДЮІ діє проти насильства й закликає всіх діяти разом!» — зазначив, підсумовуючи, ректор інституту полковник поліції Сергій Вітвіцький.

Вл. інф.

Фото ДЮІ МВС України.