ССО є підзвітною Вищий раді правосуддя і підконтрольною Державній судовій адміністрації. Про результати роботи нового органу розповідає начальник Територіального управління Служби судової охорони в Донецькій області полковник Андрій Єпур (на знімку).

«За потреби можемо працювати цілодобово»

— Андрію Валерійовичу, що робить Служба судової охорони?

Передусім ми забезпечуємо пропускний режим до судових приміщень, органів та установ системи правосуддя. До наших обов’язків входять і підтримання громадського порядку та реагування на його порушення при розгляді справ судом. Також це — охорона й забезпечення недоторканості та цілісності приміщень судів, органів і установ системи правосуддя, недоторканості та цілісності розташованого в таких приміщеннях майна, запобігання, недопущення та припинення протиправних дій щодо нього. Це й заходи із запобігання загрозі особистої безпеки суддів, членів їхніх сімей, працівників судів, а також, у суді, учасників судових процесів, якими можуть бути адвокати, представники потерпілої сторони та представники обвинувачення.

У разі надходження від суддів відповідних заяв ми вживаємо необхідних заходів для гарантування безпеки судді та членів його сім’ї. Якщо потрібно — можемо здійснювати його охорону цілодобово.

— Як була організована Служба судової охорони в Донецькій області?

За той короткий термін — з 26 лютого 2020 року, коли було зареєстровано Територіальне управління Служби судової охорони у Донецькій області, нами виконана досить велика робота. Адже на момент створення ТУ ССО я в службі був один.

Треба було сформувати команду й наразі, вважаю, це вдалося: команда працює, і ми вже маємо певні результати роботи.

Одразу ж після реєстрації було вирішено питання приміщення. Це на сьогодні чи не єдина будівля, що перебуває на балансі Служби судової охорони України. В інших областях, наскільки знаю, такі приміщення перебувають в оренді або на якихось інших засадах. Оскільки будівля належить ТУ ССО, то ми робимо ремонт, облаштовуємо робочі місця для того, щоб якісно виконувати свої обов’язки.

За цей період ми провели чимало конкурсів, що передбачені для прийому на всі штатні посади. Конкурс складається з трьох етапів: фізична підготовка, розмова з психологом, співбесіда. Для офіцерів командного складу — вирішення ситуаційних завдань. А після проходження всіх цих етапів передбачено медичне обстеження й надання певного переліку документів.

У нас є унікальний шанс організувати роботу особового складу з чистого аркуша. Якщо Національна поліція була створена на базі міліції, Національна гвардія — на базі внутрішніх військ, то Служба судової охорони створюється з нуля. Отже, ми маємо можливість відбирати одразу тих людей, з якими нам працювати далі.

За результатами конкурсів підібрано штат із понад 200 осіб. І завдяки цьому ми змогли взяти всі об’єкти судової влади під охорону.

Загалом під охороною ТУ ССО перебувають 28 об’єктів судової влади. Це — всі суди, які розташовані на підконтрольній владі території області.

— Як вдається в умовах досить незручного розташування Донеччини вирішувати організаційні питання — щодо переміщення, дислокації тощо?

— Донецька область, справді, є дуже витягнутою: від крайньої північної її точки до Маріуполя відстань становить 400 кілометрів. З урахуванням цього у нас створено два підрозділи Служби судової охорони. Перший з них забезпечує охорону та безпеку учасників судових процесів у північній частині, другий — у південній. Там ми знайшли й приміщення завдяки голові Донецького обласного апеляційного суду, який забезпечив розміщення службовців саме у цій судовій установі в Маріуполі.

Командири підрозділів є досить досвідченими людьми, які зможуть самостійно організовувати роботу на місцях. Вони забезпечені необхідною автомобільною технікою й пально-мастильними матеріалами. Автомобільна техніка, що перебуває на балансі, вся є новою й надходить до підрозділів централізовано. Найстарша машина — виробництва грудня 2019 року.

Можу сказати, що ТУ ССО в Донецькій області дуже добре забезпечена всім, починаючи з автомобільної техніки й закінчуючи форменим одягом та спецзасобами, які необхідні нам для виконання своїх обов’язків.

Бійці мають бути добре навченими

— Яким є рівень компетентності ваших працівників?

— На прикладі своїх заступників і командирів обох підрозділів можу сказати: це фахівці своєї справи, які мають певний досвід роботи у правоохоронній системі. І це є особливо важливим, оскільки у Служби судової охорони деякий час не було навіть власного навчального центру. Якби нам нині довелося набирати з «гражданки» службовців, які не мають досвіду роботи у правоохоронних органах, навичок застосування зброї, то це було б дуже складно. Тому акцент робився одразу на залучення особового складу, який уже має досвід правоохоронної діяльності. Більшість наших співробітників проходила службу в Нацполіції, Нацгвардії або в інших правоохоронних структурах.

Є певна кількість осіб, які прийшли з «гражданки», але ці люди або служили раніше в лавах Збройних Сил України, або за своїми морально-психологічними якостями відповідають вимогам служби. Новоприбулий особовий склад проходить, по-перше, курс теоретичної підготовки, що забезпечується тепер дистанційно завдяки Харківському університету внутрішніх справ. Також новачки проходять практичну підготовку на об’єктах cудових установ під керівництвом досвідчених працівників. Після складання заліків їх допускають до самостійного несення служби.

У вересні 2020 року відкрився навчальний центр у Вінниці, де проходитимуть навчання службовці, які були прийняті без досвіду роботи.

— Чи доводилося вашим підлеглим уже діяти у позаштатних ситуаціях, тобто на практиці застосовувати набуті навички?

— На щастя, таких випадків у нас не було. Але загроза виникнення позаштатних випадків була, і не раз. У Краматорському, Бахмутському, Маріупольському судах розглядаються резонансні справи, які викликають підвищений суспільний інтерес і з боку обвинувачуваних, і з боку потерпілих. При їх розгляді бувають присутні й небайдужі, активні громадяни, які нерідко досить емоційно висловлюють свою позицію. Це несе певний ризик виникнення конфлікту, зокрема, з порушенням громадського порядку, який може загрожувати і суддям, і учасникам процесу.

Наприклад, нещодавно посилену охорону в Краматорському міському суді, де розглядається справа щодо вбивства громадянина України працівниками силових відомств. На засідання приходить чимало небайдужих громадян, які підтримують позицію потерпілого й вимагають, щоб суд якомога швидше прийняв рішення та покарав обвинувачуваного. Але всі досвідчені люди розуміють, що розгляд судової справи — це дуже складний процес, і так тиснути на суддю є неприпустимим.

Адже суддя повинен прийняти виважене рішення, без тиску з боку будь-кого. Тому наші співробітники несуть службу в посиленому варіанті. Зокрема, там чергує взвод швидкого реагування на випадок ускладнення ситуації. Вони здатні припинити вияви неповаги до суду та порушення громадського порядку.

І хоча на практиці нам ще не доводилося застосовувати ці крайні заходи, для належного вишколу ми вже декілька разів проводили навчання. Вони відбувалися і у Києві, куди ми їздили зі взводом швидкого реагування, де отримали високу оцінку підготовки, і на об’єктах судових установ, розташованих у Донецькій області, де вже проведено три навчання. Такі навчання проводитимуться у кожному суді, щоб у разі швидкого реагування бійці могли добре орієнтуватися в судовому приміщенні.

Не кількістю, а якістю

— Чи триває прийом нових співробітників до Служби судової охорони, яким є конкурс?

— Доукомплектування підрозділів триває. Нині прийнято у штат майже 50 відсотків від особового складу. У грудні проводиться черговий конкурс. Наступний конкурс відбуватиметься у січні 2021 року.

Конкурс є досить високим. Цими днями на 15 посад було 32 кандидати. На одну посаду було навіть десятеро кандидатів. Тобто жителі регіону про нас уже знають, вони побачили нашу роботу й активно подають заяви на службу. Спочатку відчувалася невпевненість громадян щодо нашої діяльності, й дехто не дуже то й розумів — хто ми, для чого. Але завдяки нашій праці, завдяки кампанії інформування люди в нас повірили, тепер буває навіть складно з тієї великої кількості претендентів, які приходять, відібрати найбільш достойних.

Та й раніше, коли люди не дуже активно зверталися, ми брали тільки достойних. Лише 20-30 відсотків з тієї кількості людей, які приходили на конкурс, залишалися. Ми не гналися за кількістю — ми забезпечували якість. І раніше, і сьогодні, конкурсний відбір проводиться з дотриманням посилених карантинних заходів.

— Якими ще навичками володіють службовці?

— Усі співробітники пройшли цього року курс домедичної допомоги. Адже коли такі навички напрацьовуються регулярно, то це доводиться до автоматизму. На щастя, якихось позаштатних ситуацій, коли когось доводилося б рятувати і це стосувалося б здоров’я або життя людини, в нас не було. Були моменти, коли ми надавали допомогу громадянам, які під час засідання почувалися зле. І в межах своєї компетенції службовці ССО вживали заходів, щоб розв’язати проблему.

— Які приклади свідчать про результати діяльності працівників ССО?

— На пунктах пропуску в судах наші службовці майже щодня виявляють заборонені речі, які деякі особи намагаються занести до суду. Це — колюче-ріжучі предмети або сльозогінний газ. Нещодавно навіть в одного з адвокатів була виявлена зброя травматичного характеру, з якою він прийшов до суду. Його зупинили й дозволили йому пройти лише після того, як він поклав зброю у спеціальну скриньку для зберігання. А якщо б не було охоронців, і він з цією зброєю перебував у судовому засіданні?..

— За кілька днів до нашого інтерв’ю було повідомлення про мінування трьох судів у Донецькій області. Яким було реагування працівників ССО?

— Для Служби судової охорони це насправді був надзвичайний випадок — нашим шановним працівникам поліції доводиться стикатися з такими ситуаціями дещо частіше. Встановлення осіб, які роблять такі повідомлення, та розслідування ситуації входить до компетенції правоохоронних органів. Служба судової охорони, згідно з інструкцією, забезпечує евакуацію учасників процесу і співробітників суду. І хоча існувало припущення, що це був чийсь невдалий жарт, життя людини — це найперше, що треба берегти, й тому було вжито в повному обсязі всіх заходыв, щоб, не дай боже, ніхто не постраждав. Адже ми не можемо знати: жарт це був чи ні, тому повинні діяти так, щоб жодна особа у приміщенні суду або поза судом не постраждала.

Кожного дня ми підтверджуємо свою значущість

— Наскільки налагоджено взаємодію з органами влади, силовими структурами в області?

— У нас досить конструктивні, робочі відносини — і ділові, і партнерські, по-перше, з Національною поліцією. Вони нас повністю підтримують у всіх починаннях, і в нашому розвитку допомога є всебічною. Велику вдячність хочу висловити голові

Донецької облдержадміністрації Павлу Кириленку і його заступнику Вадиму Філашкіну, які активно долучаються до вирішення питань нашої розбудови й формування ТУ ССО. Вони надали нам значну дієву допомогу, зокрема й щодо організації ремонту приміщення. Велика подяка міським органам самоуправління, які теж не стоять осторонь і всіляко долучаються до розв’язання наших проблем.

Щодо суддів, то вони взагалі вітають організацію Служби судової охорони як окремої структури. З їхнього боку також є підтримка й сприяння організації побутових умов співробітників ССО. За можливості вони надають і приміщення, і, в разі потреби, побутове приладдя для того, щоб співробітники могли нести службу.

Є повне порозуміння й з боку інших правоохоронних органів. Є підтримка з боку адвокатів. Цими днями ми уклали Меморандум про співпрацю з Радою адвокатів. Узгоджено взаємну підтримку та всебічну допомогу, і в цьому я бачу лише користь для нашої служби. Адже адвокати як одні з учасників судового процесу теж перебувають під нашою охороною, коли перебувають у приміщенні суду.

Допомагають і місцеві підприємства Дружківки. Майже з усіма їхніми керівниками ми познайомилися, і всі ремонтні роботи, які ведуться не тільки в нашому приміщенні, а й на прилеглій території, виконуються своєчасно. Отже, досягнуте повне порозуміння.

Зрештою, я не бачив ще жодної структури чи організації, яка б нас не підтримала в нашій діяльності і яка б не підтвердила важливість нашої місії для держави та суспільства. Тому я дуже задоволений, що в Донецькій області з порозумінням ставляться до нової служби, якою є ССО, і до наших питань та проблем.

Донецька область.

Фото автора.