За сприяння місцевої та обласної влади ДНЗ потрапив у програму уряду та Президента «Велике будівництво». Тому переважна більшість коштів для реалізації цього проекту (загалом на будівництво спрямовано понад 19 мільйонів гривень) була виділена з Державного фонду регіонального розвитку, частково залучено й гроші з казни ОТГ.

Як результат — спільними зусиллями менш ніж за рік довгобуд із голим дахом та обдертими стінами, який починали споруджувати за кошти з Чорнобильського фонду більш ніж 30 років тому як житло для вчителів місцевого ліцею, перетворився на сучасний дитячий заклад, що відповідає новітнім вимогам організації освітнього процесу для дошкільнят.

— Нині в заклад завозять меблі, іграшки, постільну білизну, навколишню територію асфальтують. Все це передбачено державним проектом, — розповів голова ОТГ Михайло Філоненко. — Після здачі об’єкта в експлуатацію та передачі на баланс селищної ради ДНЗ гостинно прийме найменших відвідувачів. Плануємо, що садочок відвідуватимуть до 100 діток. Попередньо, офіційне відкриття закладу відбудеться у січні 2021 року.

Також до кінця нинішнього року на жителів ОТГ очікує ще одна приємна новина — у рамках державної програми громаді передадуть ще один новий шкільний автобус.

— Що вдалося зробити ще корисного в громаді? — цікавлюся.

— Реалізовано цього року чимало добрих справ. Адже, як відомо, під лежачий камінь вода не тече. Зокрема, восени за кошти Дорожнього фонду прокладено асфальт на ділянці протяжністю у півтора кілометри до місць масового паломництва вірян — монастирів урочища Кип’ячого.

Взялися активно й за ще одну проблему: вивезення побутових відходів. Нині щомісяця за графіком з обійсть жителів Чоповичів та Барвінків безплатно вивозять сміття. Це дало змогу вивчити обсяги твердих побутових відходів (ТПВ) і прорахувати розцінки на цю послугу. Найближчим часом очікуємо на погодження відповідного регуляторного акта для подальшого затвердження тарифів. Плануємо забирати сміття і в жителів Пристанційного. А в майбутньому є задум перейти на роздільний збір. Для цього розглядається питання замовити таку послугу в одній із сусідніх ОТГ та транспортувати відходи на Коростенський полігон, де має запрацювати лінія сортування ТПВ.

Наступного року а Чоповичах також планують капітально відремонтувати місцевий «вогник культури». Вартість цього проекту становитиме майже 11,5 мільйона гривень. Є надія, що плече допомоги в питанні виділення коштів підставить і ДФРР.

Також у громаді планують залучити державні кошти для буріння питних бюветів, щоб назавжди вирішити проблему з браком питної води на території всіх населених пунктів ОТГ. Не можуть тут обійти увагою й медичну галузь: хочуть придбати сучасне обладнання для місцевої первинки, що значно покращить якість надання медичних послуг жителям першої на Малинщині ОТГ.

Фото автора.