І хоча COVID-19 трохи сповільнив свою тріумфальну ходу, уряд України продовжує готувати країну до введення жорсткого карантину після Новорічних свят. Але якщо ситуація погіршуватиметься, локдаун «включать» раніше 8 січня. Про це в телеефірі заявив голова парламентського Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький. За його прогнозами, грудень мине з показниками в 16 тисяч дебютів коронавірусу на добу. «Новий рік дасть збільшення, нікуди ми від цього не подінемося», — зазначив народний депутат.

Але вже нині реальна ситуація далека від статистичної. Кількість хворих на COVID-19 в офіційній статистиці могла скоротитися через зменшення кількості зроблених ПЛР-тестів наприкінці листопада. Так вважають експерти Київської школи економіки (KSE). «Коефіцієнт виявлених випадків в Україні стабільно високий. ВООЗ рекомендує тримати цей показник на рівні 5%, на сьогодні ми маємо цифру в 33%. Тому казати, що зменшення кількості нових випадків COVID-19 — це позитивний тренд — зарано. Адже ми майже не контролюємо поширення вірусу своєю системою тестування», — зауважив Юрій Ганиченко, старший дослідник департаменту економіко-політичних досліджень Київської школи економіки, керівник ключових проектів.

Своєю чергою міністр охорони здоров’я Максим Степанов учора на брифінгу сказав: «У нас ще хворітимуть на COVID-19, у нас ще будуть спалахи. У нас буде досить тяжка зима. Ми це розуміємо... Більше того, у нас наприкінці січня — початку лютого додасться пік захворюваності на грип, що буде додатковим навантаженням на нашу медичну систему».

Утім, складну зиму всьому людству пророкують і західні вчені. Але якщо 60—70% людей зроблять щеплення від коронавірусу до літа, то вже через рік світ повернеться до нормального життя.

Головний державний санітарний лікар, заступник міністра охорони здоров’я Віктор Ляшко припускає, що коронавірус в Україні піде на спад у травні 2021 року. На його думку, цьому сприятиме і сезонність вірусу. Плюс з’явиться вакцина проти COVID-19 і почне формуватися колективний імунітет.