Адже в звичайній випічці, як правило, присутні не тільки пшеничне борошно вищого чи першого гатунку, а й цукор або ж чорна меляса. Тож після її вживання у діабетиків може піднятися рівень цукру в крові — надалі його потрібно буде збивати жорсткішою дієтою чи лікарськими препаратами.

— У мене діабет другого типу виявили ще років сім тому, тож за рекомендацією лікарів змушена була відкоригувати дієту, виключивши з неї батони, тістечка й печиво навзамін хліба, в рецептурі якого присутнє борошно грубого помелу, зате немає ні цукру, ні меляси. Але вже років зо три, як він щез з прилавків гастрономів та супермаркетів. Об’їхала їх у нашому мікрорайоні всі, та не знайшла ніде. Знайомі порадили: мовляв, такий незамінний для мене харч є у торговельному центрі на протилежному кінці міста. Але ж не будеш по дві години щодня заради шматка хліба витрачати! Тому купила хлібопічку, й сама коло неї пораюся. І це проблема не тільки моя — адже діабетиків у нас тисячі, і на самих таблетках чи інсуліні їм не прожити, — бідкається херсонська пенсіонерка Валентина М.

Задля об’єктивності слід зауважити, що окремі куточки з продуктами для діабетиків у обласному центрі все-таки є. Там можна вільно купити і різноманітне печиво та згущене молоко з фруктозою замість цукру, цукерки й шоколад зі стевією. Але дієтичного хліба й справді вдень із ліхтарем не розшукаєш. Директори гастрономів і супермаркетів від офіційних роз’яснень причин дефіциту утримуються. А неофіційно зазначали: мовляв, така продукція має обмежений попит, а ціна її вища, ніж у «стандартних» буханців та батонів. Багато її не продаси, а дрібними партіями замовляти — тільки зайвий клопіт і обмаль прибутку.

Натомість місцеві виробники щиро визнають: з економічної точки зору випускати хліб для діабетиків і справді стало невигідно.

«Для хворих на діабет кілька років тому випікали два сорти хліба «Білково-пшеничний» та «Білково-висівковий», — згадує заступник голови правління Херсонського хлібокомбінату Надія Дурова. — Мороки з такою продукцією було чимало: вимивання з тіста клейковини потребувало значних витрат води і людської праці. Відповідно, такі «лакомини» були помітно дорожчими: 200-грамовий хлібець коштував стільки ж, скільки 300-грамова половинка буханця розповсюджених сортів випічки. Тож через дуже обмежений попит від тих специфічних сортів довелося відмовитися. Хоча ми аналізуємо ринкові тенденції. І за підвищення попиту можемо або відновити їх випуск, або виготовляти продукцію схожого призначення».

До речі, за наявності хлібопічки нічого надскладного у випікання «лікувального» хліба для діабетиків чи людей, котрі уникають калорійних страв, справді немає. Ось дуже ходовий рецепт. Візьміть 260 грамів борошна з цільного зерна, 160 грамів води, 50 грамів висівок (можна вівсяних), половину чайної ложки солі, столову ложку фруктози, столову ложку олії, 14 грамів сирих дріжджів. Замісіть тісто з олією. До ємності хлібопічки залийте теплу воду, додайте подрібнені дріжджі, сіль, фруктозу, покладіть тісто. Час приготування — 3 години 40 хвилин у режимі «основний». Потім дістаньте буханець, загорніть у чистий рушник і витримайте п’ять годин. Смачного!

Херсонська область.

Фотоетюд Андрія НЕСТЕРЕНКА.