На знімку: виступ із залу Юрія Погуляйка (на знімку зліва) був аж надто емоційним.

Відбулася друга сесія новообраної Волинської обласної ради. Серед інших питань на ній планували заслухати і звіт голови ОДА Юрія Погуляйка. Однак той на сесію не прийшов і за пропозицією депутата Володимира Бондаря, який, до речі, ініціював і заслуховування звіту, обранці волинської громади порушили питання про висловлення недовіри Юрію Погуляйку. На їхню думку область втратила у темпах розвитку відтоді, як її виконавчу владу очолює Юрій Погуляйко.

— Щонайменше раз на рік голова ОДА має звітувати перед обласною радою. Вже другий рік ми не можемо почути про виконання його функцій. Це питання постало не сьогодні і не вчора, — сказав Володимир Бондар. Його підтримали також у виступах депутати обласної ради з фракції ВО «Свобода» Анатолій Вітів та Олександр Пирожик, а також народний депутат В’ячеслав Рубльов.

Зі свого боку депутат Юлія Вусенко поцікавилася, чи запрошували Юрія Погуляйка на сесію, оскільки до нього в обранців є велика кількість запитань, тож таки варто було б дати йому можливість висловитися. Голова обласної ради Григорій Недопад запевнив, що керівництво ОДА запрошують на кожну сесію.

Слід зауважити, що напередодні сесії Юрій Погуляйко висловив свою позицію щодо цього на офіційному сайті ОДА. Де розповів, що було зроблено в регіоні за рік його керівництва областю.

Уже коли голосування було завершено, у зал зайшов і Юрій Погуляйко. За його словами, на засідання сесії його не запросили, і він щойно повернувся із селекторної наради з Прем’єр-міністром. Також додав, що прозвітує перед депутатським корпусом про виконання бюджету 2020 року, однак, не раніше січня-лютого 2021 року, тобто після виконання бюджету за 2020 рік та його затвердження Міністерством фінансів України. Потім виникла суперечка між головою ОДА і Володимиром Бондарем, а згодом і з присутнім на сесії депутатом Верховної Ради В’ячеславом Рубльовим. Юрій Погуляйко звинуватив їх в упередженому ставленні, а також у розколі України. На це були певні підстави, бо надто часто в сесійному залі підкреслювалося, що прибув він сюди з Донецького регіону. Дійшло навіть до того, що в розпалі цієї суперечки керівник ОДА заявив, що «не хоче з такими мордами працювати». Що, звичайно, обурило, його опонентів. Розмова продовжилася і в кулуарах. Там Юрій Погуляйко поцікавився у Володимира Бондаря, де той був у 2014 році, коли він захищав на війні Україну, згадав і його інтерес до лісової галузі тощо. Одним словом, подібних випадків на сесіях Волинської облради не було.

А результати таємного голосування такі: за недовіру Юрію Погуляйку визначилися 49 депутатів, проти — 4, утрималися — 4. Ще сім депутатів були відсутні в сесійному залі.

Довелося почути, що Юрія Погуляйка, який прибув на Волинь 3 грудня минулого року з посади першого заступника голови Луганської ОДА, хочуть змістити, аби звільнити місце для когось із місцевих. Навіть висловлюють припущення, що це буде член партії «За майбутнє» Володимир Бондар. До речі, ця політична сила досить активно провела в області виборчу кампанію. Її представники очолюють три з чотирьох районів Волині, мають найбільші фракції в обласній, Луцькій міській раді та багатьох радах територіальних громад. Між іншим голова обласної ради Григорій Недопад теж представляє партію «За майбутнє». Політологи зазначають, що на Волині зараз відбувається щось подібне, як наприкінці 1990-х початку 2000-х років на Закарпатті, коли в області домінували представники СДПУ (о). Чим це закінчилося для регіону, всім добре відомо.

Дехто пов’язує таку поспішність із скликанням сесії і розглядом на ній питання про недовіру Юрію Погуляйку ще з одним чинником. На початку грудня правоохоронні органи почали в області ретельно перевіряти законність вирубування лісів і роботу приватних пилорам. Бізнес це досить прибутковий і така увага до нього не всім подобається.

Хоча будемо відвертими. Питань до керівника виконавчої влади в області нагромадилося більш ніж достатньо. Є вони і в працівників ЗМІ. За рік, який Юрій Погуляйко очолює виконавчу владу Волині, не проводили прес-конференції, на знакові події в регіоні не запрошували журналістів. Варто проаналізувати і сайт ОДА. Він досить поверхово і не в повному обсязі відображає життя регіону. Волині, де до цього влада була відкрита перед громадою, важко сприймати все це.

Залишиться Юрій Погуляйко головою Волинської ОДА чи ні, вирішить Президент. Але і він сам повинен визначитися. Аби ставлення громади краю до нього було більш прихильним, треба її поважати і спілкуватися з нею. Поки що це Юрію Михайловичу не зовсім вдається.

Фото з телеканалу «Аверс».