У Львові відбувся чемпіонат світу зі стронгмену (від англійського strong — сильний, рішучий і man — людина, чоловік), участь в якому взяли відомі богатирі з Ірландії, Казахстану, Узбекистану, Литви, Латвії, Польщі, Молдови, Азербайджану, Угорщини, Словаччини, Росії, Болгарії та України. Рефері змагань був наш славетний атлет Василь Вірастюк.

Під час турніру, який організувала Федерація стронгмену України (президент — Сергій Конюшенко) під егідою Всесвітньої федерації WSF та Міністерства молоді та спорту України, атлети виконували шість вправ з лімітом часу:

1. Тайер-фліп (кантування колеса вагою 360 кг, 7 разів).

2. Супер-йок (перенесення коромисла вагою 380 кг на відстань 20 метрів).

3. Лог-ліфт на максимум (підняття колоди на максимальну вагу: 120, 130, 140, 150, 155, 160 кг).

4. «Фермерська прогулянка» (перенесення двох валіз по 150 кг на 40 метрів).

5. «Богатирська тяга» Dead lіft (підняття консолі з авто вагою 800 кг).

6. Гантеля DUMBELL (підняття гантелі вагою 70 або 90 кг на кількість).

Золоту медаль виборов 31-річний Володимир Ракша зі Львова. Срібна нагорода — у росіянина Михайла Височинського, бронзова — у Маріса Розенталса (Латвія). Лише півбала не вистачило 27-річному дніпропетровцю Віталію Герасимову, щоб стати призером. Але він встановив два світові рекорди! У вправі «Супер-йок» дистанцію в 20 метрів з коромислом вагою 380 кг він подолав за 10,66 секунди, а у лонг-ліфті підняв 160 кг (це досягнення він поділив із Розенталсом).

Львів.

Славні українські богатирі — Володимир Ракша (ліворуч) і Віталій Герасимов.

Фото автора.