У Бугринській сільській раді, що в Гощанському районі на Рівненщині, стартував проект з вирощування органічної малини. Почали з ділянки у 1,8 гектара. У перспективі посадкову площу планують розшити до 6 гектарів.

Останні десятиріччя ситуація в українських селах є плачевною. На «обломках» колишніх колгоспів де-не-де зорганізувалися невеличкі фермерські господарства, які не можуть активно розвиватися без державної підтримки. Значно більші сільськогосподарські підприємства, корпорації переважно вирощують на орендованих землях культури, які мають попит на вітчизняному чи європейських ринках. Водночас така продукція землеробства виснажує землю, а власники підприємств не зацікавлені в забезпеченні роботою кожного селянина, створенні нових робочих місць. Не зацікавлені вони й у розвитку дрібного сільгоспвиробника, адже орендують земельні паї потенційних дрібних фермерів.

Тому одне з ключових завдань влади, яка прагне відродити село й призабуту славу українського господаря, — це відновлення процесу активного селянського землеробства з метою подальшої інтеграції до Європи.

Зокрема, голова Бугринської сільської ради Сергій Пилипчук переконаний, що створення сприятливих умов для розвитку й організації сільськогосподарського виробництва — це запорука відновлення землеробства на селі, формування активної громади, високої зайнятості сільського населення, а отже, наповнення бюджетів місцевих сільських рад через сплату податків.

Для цього в Бугринській сільській раді є певний потенціал як земельних, так і людських ресурсів. Тому, розмірковуючи якось разом із гощанським селищним головою Миколою Панчуком і директором офісу реформ у Рівненській області Русланом Сивим про можливу перспективу розвитку сіл, створення нових робочих місць, розробку корисних для громад соціальних ініціатив, Сергій Пилипчук загорівся ідеєю реалізації проекту з вирощування органічної малини. Аби на практиці переконатися в економічній доцільності реалізації задуму, вирішили втілити його на території Бугринської громади.

Насамперед фахівці сільської ради розробили можливий алгоритм використання власних ресурсів під час реалізації проекту. Він передбачав передачу земельної ділянки відповідної площі місцевому комунальному підприємству «Бугринський добробут», придбання необхідної техніки, супутніх матеріалів, саджанців. Відповідно оформлену проектну пропозицію Бугринська сільська рада подала в Рівненську ОДА. Проект отримав позитивні відгуки, а отже, й фінансування в співвідношенні 90 до 10 відсотків. Загалом на реалізацію проекту з вирощування органічної малини Рівненська ОДА виділила 150 тисяч гривень, а Бугринська сільська рада — 15 тисяч.

Попередньо депутати місцевої сільської ради затвердили зміни до статуту КП «Бугринський добробут». Вони передбачали розширення видів діяльності й виділення майже двох гектарів землі під вирощування малини.

За кошти, передбачені на реалізацію проекту, було придбано бензинову косу, систему поливу, ємкості для води, фрезу до трактора і, звісно, саджанці ремонтантної малини сорту «Полана».

Тим часом працівники комунального підприємства підготували земельну ділянку, «задобрили» її органічними добривами, які на принципах соціального партнерства надало ТОВ «СГП
ім. Воловикова».

Нещодавно спільними зусиллями працівників КП «Бугринський добробут» під керівництвом директора Олега Святецького, сільської ради, КУ «Центр надання соціальних послуг», пожежної команди, працівників культури й медицини було висаджено 10 тисяч саджанців малини сорту «Полана» (на знімку).

— Значно вигідніше самим використовувати, обробляти землю, ніж віддавати її комусь в оренду, — каже Сергій Пилипчук. — Саме тому ми вирішили самостійно вирощувати малину на землях сільської ради й шукати відповідні ринки збуту для ягоди. Проект має на меті не лише створення додаткових робочих місць, а й отримання прибутку.

Поки що під вирощування малини відведено 1,8 гектара. У подальшому планується розширення меж ділянки до 6 гектарів. І в цьому також є певний резон. Адже, як каже Сергій Пилипчук, що більша площа, то меншими будуть затрати на вирощування малини, а отже — більший прибуток.

Нарощувати в перспективі обсяги виробництва в сільській раді також планують за рахунок об’єднання зусиль з фермерами із сусідніх районів. Тобто обговорюють можливість створення кооперативного підряду. Тоді за рахунок об’єму можна й на вищу ціну    розраховувати.

Крім того, до проекту долучилися й інші громади області. На умовах угоди співпраці вони проходитимуть навчання на базі Бугринської сільської ради, перейматимуть досвід. З цією метою заплановано проведення семінару із залученням експертів, агрономів тощо.

А поки що бугринці самотужки опановують ази промислового вирощування органічної малини, консультуються з фахівцями ТОВ «Ріттер Біо Агро» (керівник В. Щербачук), фермерами із сусіднього Острозького району.

— Якщо захотіти, то можна всього навчитися, — вважає керівник Бугринської громади. — Ми живемо в селі й звиклі до такої роботи. А про прибуток поки що говорити зарано. Комунальне підприємство — не одноосібне селянське господарство.

Для реалізації вирощеної продукції необхідно буде укладати відповідні угоди купівлі-продажу чи то з підприємствами сфери торгівлі, чи з цехами для заморозки малини тощо. Над цим ми працюватимемо згодом. У перспективі ми також хочемо реалізувати ще два подібні проекти і, зрештою, можливо, створимо окреме комунальне підприємство, яка займатиметься вирощуванням культур.

Гоща Рівненської області.

Фото автора.