Голова Бахмутської райдержадміністрації Тетяна Єрохіна (друга праворуч) під час відкриття реконструйованого спортивного залу в прифронтовому селищі Миронівський.

У Бахмутському районі, який розташований упритул до лінії розмежування, актуальних проблем постає чимало, особливо з настанням зими... Районна влада, не послаблюючи уваги до потреб кожного населеного пункту, продовжує щодня долати виклики й вирішувати кожне нагальне питання місцевого життя. Детальніше про це розповідає голова Бахмутської райдержадміністрації Тетяна Єрохіна.

Нашій розмові з Тетяною Єрохіною передувало її нагородження пам’ятною відзнакою «За розвиток Донеччини» за організацію робіт у Бахмутському районі з відновлення зруйнованого житла в населених пунктах поблизу так званої лінії розмежування.

За особистої координації та за участю голови РДА в Бахмутському районі було відновлено 129 будинків у місті Світлодарську, смт Луганському та Миронівський, селищах Гладосове, Новолуганське та Травневе, селах Воздвиженка і Миронівка. Житло відновлювали впродовж цього року власними силами району та з допомогою підрозділів Державної служби з надзвичайних ситуацій за рахунок матеріального резерву Донецької
облдержадміністрації.

За словами Тетяни Єрохіної, ця нагорода є оцінкою роботи всієї команди райдержадміністрації, органів місцевого самоврядування, підприємств та установ Бахмутчини.

Послуги належного рівня — для кожної громади

— Тетяно Іванівно, як функціонує Бахмутський район після проведених виборів у територіальних громадах? Які завдання є сьогодні в районі першочерговими?

— Після проведених 25 жовтня виборів на території Бахмутського району додалася ще одна, Часовоярська, громада. Очікується, що після внесених змін до законодавчих актів і Указу Президента з’явиться ще й Світлодарська міська громада.

Але там планують створення військово-цивільної адміністрації.

Зазначу, що після виборів 25 жовтня прийшов новий депутатський корпус Бахмутської районної ради, і ми плідно працюємо. Сьогодні наше головне завдання — районної держадміністрації спільно з районною радою — полягає в передачі об’єктів, які розташовані на території громад, у власність новостворених громад.

По-перше, йдеться про лікарні та школи. І також про заклади культури та соціального напряму там, де вони є.

Нещодавно в нас відбулася нарада з головними лікарями медичних закладів, на якій я доручила всім їм зустрітися з головами новостворених ОТГ, розповісти, яку б вони хотіли отримати підтримку в майбутньому році, щоб якісні медичні послуги були в кожній громаді. Крім того, наголошувалося на тому, що лікарні як некомерційні підприємства повинні до кінця року сплатити кошти, які виділив їм районний бюджет, і спланувати подальші шляхи щодо свого розвитку.

Напередодні в нас також відбулася нарада стосовно передачі шкіл, розташованих у районі, які підпорядковувалися районному управлінню освіти, а тепер переходять до громад. Це дуже великі цілісні майнові комплекси, де задіяно багато людей і де на балансі перебуває нерухоме майно та багато обладнання. Тому, можливо, цей період передачі триватиме ще й на початку 2021 року.

Питання стану підготовки навчальних закладів району до передачі у власність новостворених громад перебуває на особистому контролі керівництва Бахмутської РДА.

Фахівцями районного відділу освіти паралельно з інвентаризацією та підготовкою документації до передачі здійснюється робота із завершення проектів з реконструкції, капітального та поточного ремонтів шкіл, що дасть змогу комплексно розв’язати проблеми та передати об’єкти в належному стані.

Ми робимо сьогодні все належне для того, щоб усі цілісні майнові комплекси було передано до громад з відповідною матеріально-технічною базою, матеріальними цінностями, рухомим і нерухомим майном тощо.

Крім того, відділ освіти та юридична служба адміністрації Бахмутського району готові й надалі підтримувати консультативно з питань створення відділів освіти та забезпечення роботи навчальних закладів у новостворених об’єднаних громадах.

Щодо повноважень районної держадміністрації, то вони на сьогодні зберігаються в тому самому обсязі, що й були раніше.

Надалі згідно із законодавством буде додано також і функцію контролю. Отже, у міру появи нових викликів і нових завдань діятимемо, зважаючи на наявну ситуацію.

Адмінодиниця — одна з небагатьох, що збереглися в попередньому форматі

— Бахмутський район упритул межує з лінією розмежування, що вплинуло на те, що він зберігає свою діяльність у попередньому форматі. Чи впливає таке розташування на життєдіяльність населених пунктів Бахмутчини?

— Наш район, насправді, — один з небагатьох у Донецькій області, який залишив свою назву після реорганізації. У новому форматі до району приєдналося лише місто Торецьк, де діє Торецька військово-цивільна адміністрація. Залишаються на території Бахмутського району й усі інші громади, що раніше тут були: Сіверська, Соледарська, Часовоярська, місто Бахмут як центр. І, як я вже зазначила, Світлодарська громада.

Особливості, що накладають відбиток на місцеве життя, насправді є. Це — лінія розмежування, до якої ми дуже близько. Від цього — певні труднощі.

Я постійно тісно співпрацюю зі штабом Об’єднаних сил, з прикордонниками. Міжнародні організації завжди були поруч. І цей вектор у нас залишається незмінним.

Ось що мене трохи бентежить, так це, на жаль, реалії прифронтового життя: не всі інвестори заходять до нас, бо є певний ризик.

Транспортна проблема наближається до повного розв’язання

— Які найгостріші проблеми відчувають мешканці району? Адже якщо в теплу пору року відбувалася масштабна сезонна робота з відновлення зруйнованого житла та об’єктів інфраструктури, то нині на перший план виходить проблема підготовки до зими...

— Дійсно, наш район уперше взяв участь в обласній програмі з відновлення житла, і за це ми дуже вдячні всім, хто долучився до цієї роботи. 129 будинків вдалося повністю відновити завдяки виділенню коштів з обласного матеріального резерву.

Бахмутський район став єдиним, де змогли відновити всі об’єкти інфраструктури — школи, лікарні, і це дуже велика підтримка.

Сьогодні ми реалізуємо проект «Спроможна школа для кращих результатів». Наша прифронтова Світлодарська школа мала десятирічну проблему: в ній перебували в аварійному стані приміщення, стіни, потребували негайного ремонту спортивна зала й напівзруйнована покрівля. І я сьогодні дуже вдячна, що завдяки великій підтримці голови облдержадміністрації Павла Кириленка та його команди цю проблему вдалося розв’язати. Слова особливої вдячності за підтримку та надану допомогу — заступниці голови облдержадміністрації Юлії Костюніній і департаменту освіти і науки Донецької ОДА. Завдяки їм ми увійшли в загальноукраїнський проект «Спроможна школа для кращих результатів». Майже 7 мільйонів гривень становить кошторис цього проекту, і є впевненість, що до кінця року ми зможемо його реалізувати. А тепер ми матимемо змогу зробити сучасну спортивну залу.

Також не припиняємо реалізувати менші за масштабом, але не менш важливі проекти та ремонти. Але це — поточна робота, яка триває постійно.

— Однією з найгостріших проблем для населених пунктів району й насамперед наближених до лінії розмежування залишається транспортне сполучення. Як вирішуєте нині це питання?

— З моєї особистої ініціативи ми провели велику роботу з організації транспортного сполучення, і вона вже на фініші. Тепер треба виправити ті зауваження, які нам зробили після обстеження стану доріг, і робота дещо затягується. Адже ми працювали над цим майже два роки. Пройшли всі узгодження, розробили маршрути, і тепер чекаємо на підписання актів і оголошуватимемо конкурс.

Адже рано чи пізно ми повинні зрозуміти: хоч нам і надали велику підтримку міжнародні організації, але ми й самі повинні чимало зробити. Сьогодні в нас здійснює підвіз міжнародна організація ADRA. І сподіваюся, що згодом ми розпочнемо й регулярне пасажирське сполучення з віддаленими селами й селищами.

— Чи всі питання опалення в населених пунктах є на сьогодні вирішеними?

— Якщо на початку опалювального сезону питання забезпечення теплом гостро стояло в Часовому Ярі, то нині проблему майже розв’язано.

10 грудня в Часовоярській ЗОШ № 15 відновили теплопостачання, і 149 учнів старшої школи приступили до навчання.

Спільними зусиллями обласної влади, районної держадміністрації та керівництва вогнетривкого комбінату нарешті було вирішено всі питання щодо запуску тепла.

Під час робочої поїздки до Часовоярської ЗОШ № 15 я особисто перевірила температуру повітря в класах, і майже в усіх навчальних приміщеннях вона становить 18 градусів тепла. Вжито також заходи із відновлення роботи харчоблоку для забезпечення повноцінного харчування дітей.

Наразі в Часовому Ярі тривають роботи з будівництва блочної котельні, й після її уведення в експлуатацію та оформлення відповідних документів школу буде підключено до цього джерела теплопостачання. У навчальному закладі в 2018-му та 2019 році було замінено систему теплопостачання та виконано роботи з термомодернізації (заміна вікон), завдяки чому тут суттєво покращились умови навчання.

Завдання — працювати й водночас навчатися роботи в нових умовах

— Упродовж кількох років район зміг консолідувати зусилля багатьох структур, служб саме для розвитку і вирішення нагальних питань. Назвіть, будь-ласка, ваших помічників і всіх, хто сприяє розвитку району та розв’язанню його проблем.

— Насамперед хочу сказати слова вдячності команді, з якою я працюю. Це держслужбовці — керівники і фахівці відділів райдержадміністрації. Із підприємств надає значну допомогу Вуглегірська ТЕЦ на чолі з директором. Також допомагає Миронівська ТЕЦ.

Надавав допомогу нам і Часовоярський вогнетривкий комбінат. Багато фермерських господарств, які в нас розташовані, теж не стояли осторонь. Надавав допомогу школам KNAUF.

— Наближаються Новорічні свята, і всі чекають на втілення гуманітарних програм. Які очікуються спонсорські заходи, програми з підтримки людей, яким сьогодні найважче?

— У нас уже не один рік поспіль напередодні Новорічних і Різдвяних свят надають подарунки дітям, які мешкають по всій лінії розмежування.

Наш давній помічник — військовослужбовець і координатор проекту «ARTперемир’я» Борис Кутовий приїжджає не тільки з подарунками, а й з програмою. Ми спілкувалися й дійшли висновку: якщо ми дотримуватимемося карантинних вимог щодо кількості дітей, які перебувають у залі, та відповідної дистанції, то виставу може бути проведено.

На кожній ділянці району допомогу надаватимуть шефи: школам, дитсадкам.

Сподіваємося, що і міжнародні організації не залишать дітей прифронтової зони без подарунків. Нещодавно в Миронівський дитячий садок «Теремок» приїхали представники благодійного проекту з Румунії. Завжди допомагає ADRA. Також свою допомогу людям старшого віку надає Міжнародний комітет Червоного Хреста.

Нині співпрацюємо з фондом, який надає допомогу родинам, що опинилися в складних життєвих умовах. Ідеться про надання грошової допомоги на придбання зимового одягу в розмірі 5 тисяч гривень.

Нашим постійним партнером є також Міжнародний гуманітарний проект «Проліска». Приїжджали до нашого району й представники проекту «Будуємо Україну разом», які працюють безпосередньо з отримувачами допомоги. І я не бачу в цьому жодної проблеми. Головне, щоб люди отримували цю допомогу.

— Розкажіть про найближчі плани щодо розвитку Бахмутського району.

— Насамперед дуже добре, що на території району утворилися об’єднані територіальні громади. За складом свого характеру я також перебуваю в постійному пошуку нового та готовності щось творити. Де в чому в райдержадміністрації вже немає тих повноважень, що були раніше. Адже школи, лікарні, заклади культури тепер підпорядковані об’єднаним громадам.

Утім, ніщо не завадить нам подавати нові проекти, співпрацювати з міжнародними організаціями, взаємодіяти з інвесторами. І якщо в мене буде можливість це зробити, то я обов’язково, завдяки своєму досвіду, знайду такого інвестора для громади. Щоб люди, які живуть у Бахмутському районі, мали якісне життя. Отже, будемо працювати і водночас навчатися роботи в нових умовах.

Фото Бахмутської райдержадміністрації.