На Вінниччині у доброму стані — 90 відсотків озимих колосових культур, загальна площа яких становить 410 тисяч гектарів.
Такими є висновки науковців Вінницького інституту кормів УААН, які завершили вибіркове обстеження озимих у всіх кліматичних зонах краю. Незважаючи на те, що на значній частині площ зерно поклали в ґрунт після завершення оптимальних строків сівби, фахівці побачили на полях дружні сходи.
— Озимі найперше привертають увагу густим яскраво зеленим килимом, — каже директор Інституту кормів Олександр Корнійчук. — Рослини перебувають у другій стадії свого розвитку, у фазі двох-трьох пагонів. Це значить, що коренева система у задовільному стані, а отже, можна сподіватися, що озимі зможуть витримати морози навіть при відсутності достатнього снігового покриву.
Як стверджують фахівці, виправдала себе тактика збільшення густоти посівів на полях, де сіяли після завершення оптимальних строків. Зате пізні роботи вберегли рослини від пошкодження гризунами. Нагадаємо, затяжні дощі у вересні стали на заваді роботі посівної техніки.
У структурі посівів зернових і зернобобових  озимі колосові у регіоні становлять 45 відсотків. Решту збіжжя дає кукурудза. Нині її отримали 2,8 мільйона тонн.
Загалом вінничани зібрали 5,1 мільйона тонн зернових і зернобобових. Щоб досягти такого  показника і в наступному році, науковці радять сільгоспвиробникам краю збільшити площі під кукурудзою з нинішніх 344 тисяч гектарів до 400 тисяч. Найкращим попередником під качанисту називають сою, радять також розширювати посіви цієї бобової культури. Тим більше що ціна на неї найменше знизилася порівняно із зерновими.
Вінницька область.