Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Більше фото тут

На початку засідання після виступів представників депутатських фракцій та груп парламентарії ухвалили постанову про внесення змін до порядку денного четвертої сесії Верховної Ради дев’ятого скликання (№ 3050а-13).

Представляючи законопроект про внесення змін до деяких законів щодо забезпечення незалежності Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення (№ 4107), заступник голови Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Євгенія Кравчук наголосила, що ухвалення цього документа дасть змогу забезпечити незалежність роботи Нацради та розблокувати її роботу в умовах карантинних обмежень.

«Нацрада повинна проводити конкурси, надавати ліцензії, виконувати інші свої повноваження», — сказала вона, зазначивши, що з цією метою пропонується викласти у новій редакції статтю, яка регулює призначення членів Нацради. Є. Кравчук також зауважила, що під час підготовки законопроекту до другого читання буде внесено поправку, яка передбачатиме, що суб’єктами права подання кандидатур на посаду членів Нацради, окрім професійних та творчих спілок, також можуть бути депутатські фракції та групи. У першому читанні законопроект № 4107 підтримали 269 народних депутатів.

Верховна Рада ухвалила в цілому законопроект про внесення змін до статті 1 Закону «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей» (№ 4467). Голова підкомітету Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олександр Корнієнко повідомив, що змінами пропонується продовжити дію цього закону ще на один рік. «Цей, на перший погляд, формальний крок, дуже потрібен для того, щоб продовжити мирний процес і у форматі Тристоронньої контактної групи, і у форматі «нормандської четвірки», — сказав він, зауваживши, що рік, який минає, був важливим для мирного процесу. «Відбулася довгоочікувана зустріч «нормандської четвірки», роботу якої чотири роки фактично було заблоковано, переформатовано та розширено формат Тристоронньої контактної групи, яка має у своєму складі представників комітетів Верховної Ради.

Та, врешті-решт, мабуть, найважливішим є те, що тривалий час має місце зменшення вогню та наших втрат», — сказав він. Після обговорення 304 народні депутати підтримали законопроект
№ 4467 в цілому.

У цілому ухвалено й законопроект про внесення змін до закону про запобігання корупції (щодо відновлення інституційного механізму запобігання корупції, № 4470). Доповідач, народний депутат Денис Монастирський зазначив, що законопроект № 4470 та пов’язаний із ним проект № 4471 розроблено депутатською робочою групою у зв’язку із втратою, відповідно до рішення Конституційного Суду від 27 жовтня 2020 року, чинності окремих положень закону і необхідністю забезпечити належне функціонування Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) та інституційного механізму запобігання корупції, а також у зв’язку із встановленням додаткових особливостей для здійснення повноважень агентством щодо суддів, спрямованих на забезпечення дотримання гарантій незалежності вказаних осіб. «Перед робочою групою, яку я очолив, стояло непросте завдання: з одного боку — відновити функціональність антикорупційної інфраструктури, а з другого — врахувати рішення Конституційного Суду від 27 жовтня 2020 року», — сказав він, зазначивши, що ці два законопроекти спрямовані на відновлення повноважень НАЗК щодо перевірки декларацій.

Голова Комітету з питань антикорупційної політики Анастасія Радіна поінформувала, що законопроект № 4470 відповідає нещодавно оприлюдненому висновку Венеційської комісії. «Цей законопроект відновлює ті повноваження НАЗК, щодо яких КС не навів правової позиції щодо їхньої неконституційності. Саме це й порадила зробити Венеційська комісія», — сказала вона, додавши, що законопроект також встановлює особливості здійснення антикорупційних заходів щодо суддів.

Вона нагадала: Венеційська комісія чітко зафіксувала, що не існує правових аргументів для створення якогось спеціального режиму перевірки декларацій суддів. Водночас мають бути гарантії невтручання в діяльність суддів під час здійснення антикорупційних заходів. «Для цього Венеційська комісія порадила розробити механізм скарги для суддів, яким вони могли б скористатися, якщо відчуватимуть тиск», — зазначила голова комітету. І повідомила, що пропонований законопроект передбачає можливість звернення суддів зі скаргою до Вищої ради правосуддя або, відповідно, до Конституційного Суду. А ті, зі свого боку, мають звернутися до НАЗК для усунення порушень. «Щодо цього законопроекту також проведено консультації з Вищою радою правосуддя, Верховним Судом, Радою суддів, а їхні пропозиції враховано», — сказала А. Радіна та закликала ухвалити законопроект № 4470 в цілому, адже, якщо до кінця року НАЗК не буде повернуто повноваження, то це поставить під загрозу перевірку декларацій усіх чиновників за 2020 рік. Цю пропозицію підтримали 300 народних депутатів. Також у цілому 321 голосом ухвалено законопроект про внесення змін до Кодексу про адміністративні правопорушення (щодо встановлення особливостей складення протоколу про адміністративні правопорушення, передбачені статтями 172-4 — 172-9 та 188-46, 212-15, стосовно судді, судді Конституційного Суду України, № 4471).

Із заявою щодо наміру Державного бюро розслідувань вручити народному депутату попереднього скликання Тетяні Чорновол обвинувальний акт у вбивстві виступив представник фракції «Європейська солідарність» Микола Княжицький.

«Пам’ятаю Тетяну як журналіста «Лівого берега», пам’ятаю, як вона себе приковувала наручниками до рейок під час акції «Україна без Кучми», пам’ятаю у штабі Революції Гідності, коли в нас із нею на руках помирали люди. І вона не вбивала людей, а рятувала їх. Пам’ятаю, як раділа, коли знаходила чергові «скарби» Януковича, вкрадені в українців. Пам’ятаю, як її намагалися вбити, як за нею ганялися на машині, як їй мстилося ДБР. І всі ми пам’ятаємо», — сказав він та закликав підтримати Тетяну Чорновол, бо «це підтримка кожного українця, який хоче жити в Європі, а не гнити у продажному пострадянському суспільстві».

Перейшовши до розгляду проекту закону про внесення змін до Бюджетного кодексу (№ 4000-д), парламентарії розглянули та підтримали низку поправок, зокрема, щодо збереження за місцевими бюджетами 7,5 мільярда гривень акцизного податку на пальне. Після того як 311 народних депутатів ухвалили законопроект № 4100-д в цілому, Голова Верховної Ради Дмитро Разумков оголосив перерву та дав доручення Комітету з питань бюджету провести засідання для збалансування підтриманих поправок до Бюджетного кодексу із законопроектом про державний бюджет України на 2021 рік (№ 4000). Згодом парламентарії підтримали пропозицію головуючого про оголошення у пленарному засіданні перерви до 16-ї години, щоб профільний комітет мав змогу врегулювати усі питання, пов’язані із розглядом законопроекту про державний бюджет України на 2021 рік.

Із виступів уповноважених представників депутатських фракцій та груп

Ольга СТЕФАНИШИНА, фракція «Голос»:

— Минув майже рік відтоді, як ми почули абревіатуру COVID-19. За цей час у світі померло понад півтора мільйона людей, понад 70 мільйонів захворіли. Дехто каже: давайте всі перехворіємо. Але якщо ми всі перехворіємо, це забере 700 тисяч життів. Це реальна катастрофа! У світі вже розпочалася вакцинація від коронавірусу — і це єдиний метод зупинити наслідки хвороби для всіх країн. Але в Україні цей процес навіть не на нульовому рівні: ми не знаємо, коли у нас з’явиться вакцина, скільки доз буде закуплено державою. Але найголовніше, ми не бачимо підготовки уряду до цього процесу... Фракція «Голос» підготувала детальний план і рекомендації для уряду. Учора ми їх презентували, а сьогодні реєструватимемо постанову і прошу всіх долучитися до її підписання.

Олександр КАЧУРА, фракція «Слуга народу»:

— Пам’ятаєте, як я казав з цієї трибуни, що протести ФОПів не закінчаться, а лише збільшуватимуться за кількістю підприємців, обурених рішенням парламенту про відтермінування фіскалізації. Не думаю, що кордон з нацгвардійців чи поліцейських відгородить нас від людей. Бо завжди ті, хто виходить за правду, за своє, перемагають... Тому закликаю всі парламентські фракції провести консультації з підприємцями. Особливо представників фракції «Слуга народу». І прийняти законопроекти, на яких вони наполягають. Також звертаюся до підприємців: не піддавайтеся на брудні маніпуляції старих політиків, які намагаються вас використати як інструмент для досягнення своїх політичних цілей. Бо щойно ви поставите політичні вимоги, про які нещодавно заявили у відеоблогах, це призведе до того, що комунікація припиниться. Ви перестанете бути підприємцями і станете політиками.

Тарас БАТЕНКО, група «За майбутнє»:

— Якщо нас під стінами парламенту знову зустрічають представники мікробізнесу, значить, ми щось робимо не так. Мені здається, що парламентарій у своїй діяльності, як і лікар, має послуговуватись формулою: не нашкодь. Я вважаю, те, що ми чули від представника монобільшості, називається когнітивний дисонанс...

Сергій СОБОЛЄВ, фракція «Батьківщина»:

— Наша фракція вбачає низку ключових речей, які покладаються на парламент цього тижня. По-перше, це дохідна частина бюджету. На жаль, вона формується через спробу внести законопроекти, які дають можливість не сплачувати податки тим, хто розташований в офшорних юрисдикціях, і далі збирати податки за рахунок ФОПів. По-друге — видатки бюджету. Але ці видатки неможливі без визначення ключових параметрів бюджету і Бюджетного кодексу... Закликаю керівництво парламенту та керівництво фракцій взяти перерву для того, щоб пройтися ключовими позиціями Бюджетного кодексу і бюджету і визначитись, у якому кінцевому варіанті бюджет виноситиметься на голосування в парламенті.

Олександр КОЛТУНОВИЧ, фракція «ОПЗЖ»:

— Безумовно, ми всі бачили протести підприємців. Представник влади закликав до діалогу. Так от, ми минулого тижня поспілкувалися з ними і зареєстрували законопроект № 4490. Він стосується фізичних осіб-підприємців і містить їхні вимоги: підняття обсягу доходу, не відтермінування, а скасування реєстраторів та «книги обліку доходів».

Сергій ШАХОВ, група «Довіра»:

— Це останній тиждень роботи парламенту в цьому році. І кожен знає, що у новий рік потрібно входити без боргів. Але держава заборгувала перед українцями багато чого: і перед шахтарями, і перед вчителями та лікарями. А також перед громадами. Група «Довіра» вимагає і звертається до кожного парламентарія підтримати Бюджетний кодекс № 4100 і залишити акциз з пального на місцях. Це найкраща реформа, яка відбулася за всі ці роки, і не треба знищувати децентралізацію!

Артур ГЕРАСИМОВ, фракція «Європейська солідарність»:

— Сьогодні державне бюро репресій збирається вручити обвинувачення Тетяні Чорновол за участь у Революції Гідності. Слідство на замовлення реваншистів Януковича та Кремля повністю сфабрикувало справу. Для чого це роблять? Щоб руками ДБР дискредитувати Революцію Гідності, знецінити цю перемогу українського народу та подвиг Героїв Небесної Сотні... Нагадаю, що режим Зеленського вже рік тримає за ґратами ветерана Андрія Антоненка без жодних доказів. Фактично у нього вкрали рік життя лише тому, що Зеленський публічно назначив Ріфмайстра винним. Це   ще один доказ створення репресивної держави за зразком Януковича.