Погасять борги працівникам трьох комунальних підприємств

Серед ключових змін — 4,7 мільйона гривень на погашення заборгованості із зарплат перед працівниками трьох комунальних підприємств: обласного дитячого туберкульозного санаторію «Новостав», обласного туберкульозного санаторію міста Костопіль та обласного дитячого багатопрофільного санаторію «Козинський». Нещодавно ці підприємства реорганізували, а частину працівників звільнили. Завдяки прийнятим змінам зарплатні борги перед ними вдасться погасити вже найближчим часом.

— Це найважливіше рішення цієї сесії. Я вдячний депутатам за одностайність, — сказав голова Рівненської обласної ради Сергій Кондрачук (на знімку).

Крім того, депутати голосуванням передбачили низку інших важливих змін, зокрема, щодо розподілу субвенцій з державного бюджету на загальну суму 148,5 мільйона гривень. З них 11,4 мільйона — на забезпечення лікарськими препаратами хворих на цукровий діабет; 11,2 мільйона — на закупівлю лабораторного обладнання, яке допоможе в боротьбі з COVID-19; 22,3 мільйона — на придбання кисневих станцій; 4,6 мільйона гривень — на створення центрів сучасної технічної освіти. Як пояснила директор департаменту фінансів Рівненської ОДА Лідія Біляк, на ці потреби з обласного бюджету раніше було виділено 1,5 мільйона гривень на умовах співфінансування.

Уже в найближчі тижні депутати обласної ради планують зібратися на третє пленарне засідання, щоб розглянути та прийняти бюджет області на 2021 рік.

Заслухали звіт голови ОДА

Одним із питань порядку денного другого пленарного засідання сесії Рівненської обласної ради став звіт голови Рівненської ОДА Віталія Коваля про виконання делегованих повноважень. З ініціативою заслухати очільника виконавчої гілки влади на Рівненщині виступив голова Рівненської обласної ради Сергій Кондрачук одразу після свого обрання — під час першого пленарного засідання 2 грудня. Наступного дня відповідний проект рішення оприлюднили на офіційному сайті облради.

Це питання депутати розглядали першим. Упродовж майже півгодини Віталій Коваль розповідав про досягнення на посаді, ілюструючи свій виступ інфографікою та відео.

Після цього депутати мали можливість поставити голові ОДА запитання та висловитися щодо звіту. Представники різних фракцій зауважили, що, судячи зі звіту, в області все гладко, жодних проблем. А вони насправді є, їх чимало.

Так, депутат Олександр Дехтярчук від «Європейської солідарності» (він став керівником фракції цієї політичної сили в облраді) озвучив проблему щодо бюджетної заборгованості, яка склалася наприкінці року в деяких районах Рівненщини і спричинила мільйонні борги, зокрема, й із зарплат бюджетникам. До слова, на сесії депутати ухвалили відповідне звернення до Прем’єр-міністра України, у якому наголосили на цій проблемі.

Стурбовані обранці і станом справ у галузі культури, розв’язання проблем якої у звіті вони не почули.

— А проблем чимало. Ми з колективом чекали Різдвяно-новорічних свят, підготували спеціальну програму та святковий репертуар. А тепер маємо офіційні обмеження проводити такі заходи, — обурився депутат обласної ради від «Європейської солідарності», художній керівник Рівненського обласного академічного музично-драматичного театру Володимир Петрів. Спільно з депутатами з інших фракцій він закликав виконавчу владу приділяти більше уваги проблемам культури, шукати способи, як її підтримати, надто в період пандемії.

Освоєння коштів так званого ковідного фонду також було серед запитань, які депутати адресували Віталію Ковалю. Зокрема, депутат від «Європейської солідарності» Світлана Богатирчук-Кривко запитала, чому понад два десятки мільйонів гривень за освітньою програмою «Нової української школи» спрямовуються на закупівлю дезінфікуючих засобів у заклади освіти, а не на придбання навчального інвентарю, методичної літератури, меблів тощо.

Цікавило депутатів і освоєння коштів Державного фонду регіонального розвитку в рамках програми «Велике будівництво». Представники різних фракцій наголосили, що більшість об’єктів, про які звітує нинішній керівник адміністрації, були розпочаті ще за попереднього керівництва області. Водночас висловили побажання, аби в бюджеті наступного року були максимально враховані ті об’єкти, які реально завершити у 2021-му. Говорили про необхідність добудувати школу та басейн у Костополі, завершити будівництво школи в селі Озерці Володимирецького району, відкрити для дітей новий, добудований цьогоріч дитячий садок у Березному, нагадали про проблемний понтонний міст у Дубні через річку Іква.

Наголошували й на інших питаннях, вирішення яких чекають у різних населених пунктах Рівненщини.

Загалом звіт голови облдержадміністрації депутати розглядали майже дві години. Після чого інформацію взяли до відома. Саме це і було передбачено проектом рішення.

Обласна рада звертається до Прем’єр-міністра України

Депутати Рівненської обласної ради просять Прем’єра-міністра України провести зустріч із представниками всіх обласних рад України з метою розв’язання проблеми бюджетних заборгованостей за незахищеними статтями державного бюджету.

«Центральна влада перекладає на плечі місцевих громад розв’язання проблем, створених своєю політикою. Адже ті проекти, реалізація яких розпочалася у попередні роки і продовжилася у 2020-му, не отримають обіцяного державного фінансування, що ми бачимо, зокрема, й у проекті державного бюджету на 2021 рік.

Це проблема не тільки питання розвитку області, але насамперед соціальна, адже працівники, які залучені в цих проектах, не отримають зарплату.

Хаос у діях центральної влади повертає країну в часи Януковича, коли заморожували будь-які капітальні видатки, спрямовані на розвиток і на місцевому, і на державному рівні», — йдеться у зверненні.

Також депутати просять виділити кошти з державного бюджету на фінансування захищених статей (заробітна плата, енергоносії) для тих районів, де існує бюджетна заборгованість.

За таке звернення проголосували 47 із 62 присутніх на сесії депутатів.

Рівне.

Фото Юлії ВАСИЛЕНКО-СЛОБОДЕНЮК.