На цьому наголосив голова української делегації в Тристоронній контактній групі Леонід Кравчук під час чергового, останнього в цьому році, засідання у форматі «Україна — ОБСЄ — Росія» на рівні глав делегацій, що відбулося 16 грудня в режимі відеоконференції, повідомляється на сторінці Української делегації для участі у ТКГ у Фейсбуці.

Зазначається, що повноважний представник президента РФ у ТКГ Борис Гризлов був відсутнім на цій зустрічі.

«Українська делегація знову нагадала про свою позицію — основою врегулювання є весь комплекс домовленостей, досягнутих у рамках Нормандського формату, а також Мінські домовленостей як такі і підтверджує свою готовність продовжити послідовно працювати для їх реалізації, для чого, зокрема, і запропонувала свій «План спільних кроків». Л. Кравчук принципово вимагає від російської сторони як учасника ТКГ взяти на себе політичну відповідальність та офіційно визначити свою позицію щодо необхідності виконати домовленості, досягнуті на вищому рівні у Парижі», — ідеться в повідомленні.

Українська сторона продовжує наполягати на безперешкодному доступі МКЧХ та інших міжнародних гуманітарних організацій до утримуваних осіб, звільненні утримуваних осіб, розблокуванні російською стороною роботи КПВВ, фіналізації домовленостей про дев’ятнадцять ділянок розмінування і про чотири нові ділянки розведення, забезпеченні вільного та безперешкодного доступу СММ ОБСЄ до всієї території України.

Українська делегація також зазначає, що за п’ять діб у російської сторони не залишиться формальних приводів не відкривати зі свого боку КПВВ «Щастя», тому що всі технічні умови для такого відкриття (точка розвороту автобусів) будуть виконані урядом України.

Це підтвердив й координатор ОБСЄ в гуманітарній підгрупі повноважний посол Тоні Фріш.

Водночас представник окупованих територій в українській делегації Сергій Гармаш повідомив, що бойовики блокують обмін полоненими, тому що вимагають процесуального очищення для дев’яти осіб, яких передали на окуповані території під час попереднього обміну.

«Очистити» їх без їхнього бажання або присутності ми юридично не можемо, а їхнє бажання та місцеперебування невідоме не тільки нам, а й їхнім адвокатам... Та сторона це знає, але використовує як привід, щоб блокувати обмін», — пояснив він.

***

Модульний сервісний центр відкрили на КПВВ «Новотроїцьке» (на знімку) за участю віце-прем’єр-міністра України — міністра з питань реінтеграції Олексія Резнікова, голови Донецької ОДА Павла Кириленка, Надзвичайного та Повноважного посла Швеції в Україні Тобіаса Тиберга, посла Польщі в Україні Бартоша Ціхоцькі, постійного заступника Генерального консула ФРН у Донецьку з офісом у Дніпрі Петера Герра.

Об’єкт споруджено за аналогом відкритого у листопаді пілотного центру в місті Щастя Луганської області. Тут діятимуть ЦНАП, відділення банку та «Нової пошти», фельдшерський пункт, який забезпечить, зокрема, експрес-тестування на COVID-19, у майбутньому надаватимуть безоплатну правову допомогу (для цього є приміщення).

За словами Олексія Резнікова, люди, які перетинають лінію зіткнення, тепер забезпечені практично всіма необхідними державними сервісами. Загалом до ста адмінпослуг тут уже готові надавати, надалі їх перелік збільшуватимуть.
Голова Донецької ОДА Павло Кириленко зазначив, що завдяки таким багатофункціональним сервісним центрам значно полегшиться взаємодія з державою для громадян України, які опинилися в окупації. Обслуговуватимуть тут і мешканців підконтрольних територій.

Планується, що у 2021 році всі КПВВ, які є на лінії розмежування в Донецькій і Луганській областях та у Херсонській — на адмінмежі з АР Крим, будуть забезпечені такими сервісними центрами.

Ці конструкції можуть бути перевезені в майбутньому на кордон між Україною та Росією після того, як відбудеться деокупація тимчасово окупованих територій окремих районів Донецької та Луганської областей, зазначив Олексій Резніков.

Донецька область.

Фото прес-служби Донецької ОДА.