Ситуація із захворюваністю залишається тривожною. За останню добу в області зареєстровано 571 новий випадок захворювання. Загалом станом на 8.00 21 грудня було 47 791 лабораторно підтверджених випадків, зокрема 2 739 серед дітей (за добу — 27) і 3 048 серед медичних працівників (за добу — 18). За добу летальні випадки не зареєстровані (загалом 475 смертей). Одужало 15 783 хворих (за добу — 176), продовжують лікуватися 31 530, з яких 1 725 у стаціонарах і 29 805 вдома в режимі самоізоляції під наглядом лікарів.

«Тому ми продовжуємо допомагати нашим медичним установам, додаємо нові ліжка для лікування хворих, забезпечуємо їх киснем. Нині в 21-й лікарні розгорнуто 2 326 ліжок для лікування хворих на COVID-19. Рівень забезпеченості киснем становить 62%, продовжуємо роботу над підвищенням цього показника», — каже заступник голови ОДА Олена Теряєва.

60 концентраторів отримано в Бердянському територіальному медичному об’єднанні. Тут був один із найнижчих показників забезпеченості киснем — лише 44%.

«Ці апарати дадуть змогу забезпечити киснем пацієнтів до момента завершення робіт з розгортання централізованої мережі кисневого забезпечення. Також плануємо розгорнути додаткові місця, і 23 грудня до існуючих двох сотень буде додано ще п’ятдесят ліжок», — зазначає директор закладу Дмитро Єгоров.

Інші концентратори спрямували в Кам’янсько-Дніпровську, Якимівську та Приморську ЦРЛ, Енергодарську спеціалізовану медсанчастину та Василівську багатопрофільну лікарню інтенсивного лікування.

Чергові двісті апаратів очікуються до кінця року. Є завдання забезпечити киснем не менш як 80% усіх ліжок. Для цього за рахунок виділеної державної субвенції область придбала триста концентраторів, які вже працюють.

Серйозну підтримку медикам надав і обласний центр. З початку пандемії для допомоги хворим на коронавірус тут перепрофілювали лікарні №№ 1, 2, 6, 7, 9, дитячу лікарню № 5 і пологовий будинок № 4. Підготували понад тисячу ліжок. За рахунок коштів міського бюджету лікувальні установи отримали додаткові цифрові рентгени, апарати ШВЛ і УЗД, кисневі концентратори та монітори пацієнта. На ці цілі виділено майже сто мільйонів гривень. На позачерговій сесії затверджено закупівлю додаткових 15 апаратів ШВЛ, 100 кисневих концентраторів та іншого обладнання. Днями лікарні отримали ще 50 мобільних концентраторів.

Зокрема, вони надійшли й у міську лікарню № 7, яка однією з перших почала приймати хворих на коронавірус. Для цього тут перепрофільовано 130 ліжок. З початку пандемії установа одержала різне обладнання для боротьби з COVID-19 на суму понад 11 млн грн. Це апарати ШВЛ високого класу, кисневі концентратори, монітори пацієнта, пульсоксиметри, автоматичні инфузійні системи, мобільний рентген-апарат, кріоциліндр.

«Ухвалено рішення збільшувати кількість точок доступу до кисню. Так, лікарня забезпечена киснем на 130%. Це 70 точок центральної подачі. Планується додати ще 34 і 75 мобільних кисневих концентраторів, які за потреби можуть забезпечувати киснем двох пацієнтів одразу», — розповідає заступник міського голови Анатолій Пустоваров.

Нині в установі перебувають 57 хворих з підтвердженим коронавірусом, ще 22 пацієнти очікують на результати ПЛР-тесту.

«Ліжковий фонд заповнено на 60%. Особливо тяжких пацієнтів чотири, вони перебувають у відділенні інтенсивної терапії. Зазвичай усі хворі, які надходять до нас, потребують кисневої підтримки. Нині лікарня забезпечена киснем більш як на 100%. Крім цього, нам удалося розв’язати проблему замерзання редукторів, через які від кріоциліндрів кисень подавався безпосередньо в мережу. Наші техніки запропонували перенести редуктори усередину приміщення. Тепер питання виходу з ладу редукторів вирішено», — зазначає директор лікарні Ірина Смирнова.

Загалом у міських лікарнях є 227 апаратів ШВЛ, понад половина з яких високого класу та 226 кисневих концентраторів.

Запоріжжя.

Фото з відкритих джерел.