Знайомство артистів Львівського академічного обласного музично-драматичного театру імені Ю. Дрогобича з сєверодончанами відбулося вранці на День Святого Миколая. 

 Правду кажучи, жителі міста вперше побачили справжній автентичний вертеп, поставлений професіоналами. Були тут Чорт та Коза, Смерть і Янголи. Словом, усі народні персонажі, які поруч із ялинкою розгорнули справжнє казкове дійство. Дітвора і дорослі, які зібрались на площі цієї пори, були просто зачаровані українськими різдвяними піснями і яскравим вбранням артистів, та найбільше — незвичним для сходу виглядом ялинки, яку привезли з Закарпаття, і силою-силенною дитячих іграшок під новорічною красунею. Ці подарунки, до речі, для дітей Луганщини зібрали школярі з Чернівецької області буквально за три дні. Як розповіла волонтер Владислава Запотічна, в регіоні була оголошена акція «Діти Буковини — дітям сходу». В деякі іграшки діти поклали свої листи, вітання, адреси і номери телефонів з тим, щоб розпочати заочне спілкування. Зібрали не лише іграшки, а й багато солодощів, одягу, які роздали на День Святого Миколая, зокрема, дітворі Лисичанського інтернату. Словом, ніхто без подарунка від ялинки не пішов. А львівські актори цього дня  показали «Наталку Полтавку» у двох містах — Рубіжному та Сєверодонецьку.

 —  У Сєверодонецьку ми не вперше — це четвертий наш приїзд, — розповідають директор театру і його художній керівник Микола Гнатенко, — але раніше то були комерційні гастролі, а тепер — почесна і відповідальна місія. Ми прибули сюди в скрутну для Донбасу годину і покажемо виставу безплатно.

Микола Гнатенко каже, що на Луганщину їхав з великим трепетом, оскільки це його батьківщина. Режисер родом з Білокуракинського району, де сьогодні живуть його родичі, а рідний брат — у Попасній, яка, до речі, під контролем бойовиків «ЛНР». Тож побачитись із ним, певно, не доведеться.

— Так склалася моя доля, — розповідає Микола, — що вже більше тридцяти років працюю у Львові. Починав у театрі з актора, а тепер уже його директор і художній керівник.  До речі, в нашому театрі нині працюють два луганські актори: народний артист України Олександр Морозов та заслужена артистка України Ірина Осламенко.

Раніше до Сєверодонецька львів’яни традиційно привозили комедії і немузичні постановки. Сьогодні вирішили показати музичну класику. Тим більше що театр нині має потужні молоді вокальні сили. Вистава пройшла з аншлагом. Багатьом довелося стояти у проході. Серед глядачів також були бійці батальйону «Львів», які дислокуються на Луганщині. До речі, Львівський театр ім. Юрія Дрогобича створений 19 грудня 1939 року. Тож свій черговий день народження він святкував не у себе вдома, а на Луганщині. Хіба це не символічно?

Луганська область.

Артисти театру біля ялинки у Сєверодонецьку.

Фото автора.