Спершу це були листи та листівки від японських мам, які намагалися підтримати українські сім’ї, що проживають на радіаційно забруднених територіях області.

«Добре слово завжди приємне», — говорили нам тоді поліські жінки, отримуючи дитяче харчування і листівки з далекої Японії, — пригадує Євгенія Дончева, директор благодійного фонду «Заложники Чорнобиля». — Багато таких послань ми передавали в обласну дитячу лікарню — дітям, які проходили там лікування на Новорічні свята».

Згодом святкові листівки з Японії почали вручати також і пацієнтам відділення обласної лікарні, де відновлюють своє здоров’я ліквідатори і ті, хто постраждав від аварії на ЧАЕС. В архіві благодійного фонду зберігається лист 1993 року від дівчинки Олі, яка отримала листівку з Японії і відгукнулася: «Я не можу повірити, що японці вітають мене; значить, вони знають про мене і допоможуть мені вилікуватися!» Ось такі добрі справи і стали початком благодійної діяльності фонду.

Починаючи з 2013 року, акція «Різдвяна листівка» набула нового виміру. «Ми звернулися до шкіл, дитячих садків та просто жителів Житомирщини з пропозицією написати новорічні привітання для жителів префектури Фукусіма, — згадує Євгенія Дончева. — І ось уже сім років наш фонд отримує величезну кількість вітальних листівок для японських друзів, які можна сміливо назвати справжніми витворами мистецтва».

У 2020 році ситуація знову кардинально змінилася. Коронавірус зруйнував усі плани і переформатував багато проектів і програм. «Після довгих консультацій з японською стороною і дискусій ми все-таки вирішили не відступати від традиції і провести нашу акцію «Різдвяна листівка-2020». Для цього ми уточнили поштові можливості обох країн, скоротили кількість учасників з української сторони, оскільки практично всі школи частково перейшли на дистанційну форму навчання, вислухали думку і медичних фахівців», — пояснює директорка благодійного фонду.

Цьогоріч організатори акції зібрали 560 листівок для японських партнерів (а це майже 10 кг). Це — роботи учнів ліцею № 25 і ЗОШ № 12 з Житомира, Народицької гімназії й Овруцької школи № 3. Чудові листівки надійшли з дитячих садків Народицького та Овруцького районів і обласного центру. Вирізняються з-поміж інших талановиті роботи вихованців житомирського Центру творчості дітей і молоді. Кожна листівка дійсно незвичайна і неповторна.

А вихованці дитячого садка «Сонечко» в Народичах не просто готують листівки для Японії. Адміністрація закладу проводить конкурс на найбільш творчу роботу. Переможцю під час новорічного ранку вручають подяку і невеликий подарунок від Діда Мороза. Цього року вихователі садочка вже прикрасили ялинку орігамі від друзів з Країни вранішнього сонця. Вийшла чудова японська ялинка!

На нинішні Новорічні і Різдвяні свята привітання японських дітей знову принесуть тепло і радість юним жителям Житомирщини. Хоча відстань між нашими країнами сягає 8 тисяч кілометрів, серця українських і японських дітей відкриті для спілкування, любові та милосердя.

Житомирська область.

Фото надано директором фонду «Заложники Чорнобиля» Євгенією Дончевою.