Під час поїздки до Вінниці Перший заступник Голови Верховної Ради Ігор Калєтнік (на знімку) побував у місцевому Національному аграрному університеті, який закінчив у 1993 році.

— Те, що я побачив у цьому навчальному закладі, дає підстави говорити, що для студентів створено всі умови для всебічного розвитку і здобуття професії, яка дасть можливість впевнено почуватися в житті, — наголосив гість у виступі перед професорсько-викладацьким складом і студентами.

Він висловив думку, що у Вінницького аграрного гарні перспективи, як і в його випускників. Адже професія аграрія є однією з найпрестижніших на ринку праці. У світі зростає потреба у продовольстві. Наш агропромисловий комп-лекс має можливість забезпечувати такі потреби, адже демонструє стабільне зростання. У нинішньому році зібрано рекордні 63 мільйони тонн зерна. Загалом вироблено сільськогосподарської продукції на 250 мільярдів гривень.

Ігор Калєтнік подарував навчальному закладу 18 художніх полотен, на яких відтворено село і працю селянина. Це картини майстрів соцреалізму.

— Мені вони особливо подобаються, бо змалку знаю хліборобську працю, — наголосив гість. — Через героїв картин передано український характер, працелюбність наших людей. Такі роботи сприятимуть вихованню у студентів любові до рідної землі, до найблагороднішої у світі професії хлібороба.

Колишній випускник університету з радістю зустрівся з однокурсниками, викладачами. Вручив Почесні грамоти Верховної Ради трьом викладачам — першому директору Вінницького філіалу Української сільськогосподарської академії Борису Зрібняку, почесному ректору університету Леоніду Середі та завідувачу кафедри ботаніки Василю Мамализі.

Щодо нинішньої політичної ситуації, то, на думку Ігоря Калєтніка, наша держава повинна мати партнерські відносини і з Заходом, і зі Сходом. Водночас він наголосив, що європейський вектор залишається пріоритетним.

Народний обранець відхилив можливість до-строкових виборів народних депутатів. «Такі пропозиції звучать, — каже Перший заступник Голови Верховної Ради, — однак вони не знаходять підтримки». Хоча визнав, що ефективність роботи парламенту погіршилася. Підтвердив сказане таким порівнянням: якщо під час кожної сесії попередній склад парламенту приймав у середньому 120 законодавчих актів, то за три сесії роботи нинішнього ухвалено лише 150 таких документів.

Як стверджує Ігор Калєтнік, державний бюджет на 2014 рік буде прийнято 16 січня. На його думку, депутати підтримають документ, бо він має соціальне спрямування. У ньому пропонується введення заборони на зупинення соціальних виплат незахищеним категоріям громадян. Ураховано також пропозицію Компартії про виділення шести мільярдів гривень для виплати заборгованості заощаджень вкладникам Ощадбанку СРСР. За словами Першого заступника глави парламенту, пропонований документ не є ідеальним, але він кращий від бюджету нинішнього року.

— Парламент мав достатню кількість голосів для прийняття проекту державного бюджету на 2014 рік ще в четвер, 19 грудня, — зазначив політик. — Однак народні депутати не пішли на цей крок, щоб не повторити помилку Верховної Ради шостого скликання, коли кошторис приймали швидко, в межах доби, і більша частина депутатів не мали можливості ознайомитися з ним. У складному діалозі дійшли згоди про перенесення дати затвердження документа в парламенті. Таку пропозицію підтримали керівники всіх фракцій.

Вінницька область.

ДОСЛІВНО

Перший заступник Голови Верховної Ради Ігор КАЛЄТНІК:

 

«До 8 січня має бути внесено всі пропозиції до проекту держбюджету, а 16 січня планується його прийняти у другому, третьому читанні та в цілому».