У проекті державного бюджету на наступний рік передбачено підвищення соціальних стандартів у два етапи: з першого липня та з першого жовтня. Про це під час прес-конференції розповів народний депутат Павло Розенко (фракція «УДАР»).

Він також повідомив, що порівняно з нинішнім роком на 5 мільйонів гривень зменшено фінансування програми санаторно-курортного лікування та на 2 мільйони гривень — щорічної разової допомоги ветеранам війни та жерт-вам нацистських переслідувань. А соціальний захист громадян, котрі постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, фактично залишається на рівні цього року.

Крім того, зауважив парламентарій, лише 600 тисяч гривень передбачено в проекті держбюджету 2014 року на реабілітацію дітей із церебральним паралічем, на 3 мільйони гривень зменшено фінансування на забезпечення першого робочого місця молоді та вдвічі — видатки на програму оздоровлення і відпочинку дітей у таборах «Артек» і «Молода гвардія».

Народний депутат Тетяна Слюз (фракція «Батьківщина») прогнозує, що заплановану доходну частину держбюджету наступного року в сумі 392,4 мільярда гривень не буде виконано. Невиконання плану доходів може становити 40—50 мільярдів гривень.

Також вона наголосила, що загальний дефіцит бюджету в наступному році очікується близько 100 мільярдів гривень, за закладених у проекті 59,5 мільярда гривень.

Парламентарій повідомила, що у проекті держбюджету збільшено фінансування на Міністерство внутрішніх справ. Це пов’язано з тим, що до МВС віднесли Державну прикордонну службу.

Крім того, розповіла вона, порівняно з 2013 роком на 400 мільйонів гривень менше виділено коштів на утримання Міністерства фінансів. «Усі обласні та районні фінансові управління з наступного року, на думку уряду, повинні відноситися і фінансуватися облдержадміністраціями», — зазначила народний обранець.

Крім того Т. Слюз повідомила, що на покриття дефіциту держбюджету від приватизації майна передбачено 17 мільярдів гривень. На її думку, ця цифра не реальна. Якщо порівняти, як цей показник виконувався цьогоріч, то за 11 місяців від приватизації надійшло майже мільярд гривень, хоча прогнозні показники — 10 мільярдів гривень. «Очевидно, що кредити, які надасть Росія, підуть на покриття дефіциту бюджету. Це стосуватиметься не тільки прямого дефіциту, а й, можливо, розрахунків НАК «Нафтогаз» за газ», — підкреслила вона.

Павло Розенко і Тетяна Слюз.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.