Він дає змогу в одному аналізі визначити наявність в організмі людини одразу трьох вірусів — SARS-CoV-2 (коронавірусу) та штамів А і В вірусу грипу. Тривалість проведення тесту — приблизно 6 годин.

Як повідомляють в установі, з огляду на схожість симптоматики грипу та коронавірусної хвороби, такий ПЛР-тест особливо актуальний нині, коли в Україні очікують на сезонну епідемію грипу.

«Нові ПЛР-тести перевірено на зразках від хворих, які були передані нам Центром громадського здоров’я у Києві. Сподіваємося на зацікавленість МОЗ комбінованим ПЛР-тестом. Тим часом вчені нашого інституту завершують розроблення тесту, який дасть можливість у процесі одного аналізу визначити наявність в організмі людини одразу п’яти вірусів, зокрема дуже підступних щодо дітей — риновірусу та кору», — каже директор інституту академік Михайло Тукало.

Нагадаємо, у січні 2020 р. Інститут молекулярної біології та генетики першим в Україні розробив та сертифікував тест-системи для діагностики коронавірусу. Цю роботу було здійснено на замовлення РНБО України. Першого в нашій країні хворого на COVID-19 у Чернівцях виявили на початку березня 2020 р. завдяки тестам ІМБіГ. Інститут передав 600 тест-реакцій в Житомирський обласний лабораторний центр МОЗ та Центр громадського здоров’я у Києві.