Старовинний музичний інструмент вдало доповнив інтер’єр картинної галереї КМЦ «Красне».
 


Алла Опейда пишається, що її рояль — один із найстаріших на Волині.

Культурно-мистецький центр «Красне» існує трохи більше року. Він створений на базі колишнього Луцького районного будинку культури. Через проблеми з бюджетом його могли закрити, але місто Луцьк прийняло до себе цей відомий культурно-освітній заклад. І не прогадало: адже «Красне» розташоване в мікрорайоні міста, де більше немає подібних установ. І окрім великої бібліотеки там працює ще понад десять різноманітних мистецьких колективів. До збереження цієї культурно-освітньої установи долучався і «Голос України», який відстоював на своїх сторінках необхідність збереження цього потужного осередку культури.

Нещодавно КМЦ «Красне» збагатився на раритетний рояль, який став окрасою його картинної галереї. Передала його сюди художній керівник центру, відома співачка, заслужена артистка України Алла Опейда. Ця річ для Алли Олександрівни дорога, адже їй рояль придбали батьки, коли їй було лиш п’ять літ. Донедавна вона не знала про походження цього елітного музичного інструмента. Лише тепер звернулася до фахівців з антикварних речей митної служби.

— Вони виявили, що цей рояль датується 1878 роком і виготовлений відомим майстром з Варшави Антоніо Гофером. У Національному музеї у Варшаві є кілька екземплярів саме такого рояля — пояснює співачка.

Інструмент — з червоного дерева, має різьблення та інкрустацію із каміння. До речі, дві третини своїх музичних інструментів Антоніо Гофер відправляв у Російську імперію, до якої Луцьк тоді належав. Музичний інструмент майже п’ятдесят років тому батьки співачки придбали в родини, яка емігрувала в Ізраїль. Можливо, його клавішів торкалася і пальці юної Лесі Українки. Адже повітовий Луцьк у ті роки, коли тут жили Косачі, був маленьким провінційним містечком і таких розкішних музичних інструментів було небагато. А юна Леся любила грати саме на роялі.

— Приємно, що такий старовинний рояль попри війни і незгоди зберігся. Це однострунка. Він розстроєний. На ньому грати неможливо. Але він є окрасою цієї картинної галереї, — розповідає Алла Опейда.

До речі, рояль Алли Опейди один із найстаріших в області. Старший за нього — той, що належав родині Косачів, нині він у меморіально-літературному музеї Лесі Українки в Колодяжному. Інструмент був виготовлений у 1860 році.

Фото з телеканалу  «Суспільне «Волинь».