Про це йдеться в загальнонаціональному опитуванні, проведеному Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва.

Проте це найнижчий рівень відчуття щастя порівняно з 2017—2019 роками. А найпоширенішими почуттями українців, котрі розмірковують про майбутнє країни, залишилися надія (43 відсотки), оптимізм (31) і тривога (28). Однак порівняння з результатами опитування в попередні роки свідчить, що епідемія та економічна криза позначилися на думках про майбутнє. Зокрема, частка респондентів, які відчувають надію щодо позитивних змін у країні, зменшилася.

Та українці залишаються оптимістами, коли думають про особисті перспективи в наступному році. 21 відсоток опитаних вважають, що новий рік особисто для них буде кращим, а ще 62 відсотка сподіваються, що кращого буде більше, ніж гіршого. І це практично такий само рівень, що й попереднього 2019 року.

Результати соцопитувань свідчать, що пандемія помітно вплинула і на новорічні настрої мешканців країни. 81 відсоток українців планують зустріти новий 2021 рік удома, в колі родини. Водночас майже кожен десятий (9 відсотків) сподівається провести новорічну ніч у гостях у друзів або родичів. Порівняно з 2018-м і 2019 роком майже на 14 відсотків зросла кількість респондентів, які проведуть свято в родинному колі, і вдвічі зменшилася частка тих, хто піде в гості. Водночас кожна п’ята молода людина віком 18—29 років планує зустріти Новий рік у компанії. Серед опитаних віком 60+ новорічну ніч проведуть на самоті перед телевізором 7 відсотків, а 6 — взагалі не святкуватимуть.

Цікаво, що в змаганні за право дарувати українцям подарунки на Новий рік Дід Мороз та Святий Миколай отримали однакову кількість голосів (по 11 відсотків) і поступилися коханим людям (35). У регіональному розрізі на Діда Мороза частіше чекають у східних регіонах, а на Святого Миколая — у західних. А от захоплення і знання українських обрядових, новорічних та різдвяних пісень об’єднує мешканців усіх регіонів України. 69 відсотків українців знають традиційні українські колядки та щедрівки: 36 відсотків опитаних заявили, що знають не менш як три колядки і щедрівки, ще 32,5 — знають хоча б одну колядку чи щедрівку. 18 відсотків опитаних заявили, що чули і люблять слухати колядки і щедрівки, але не змогли їх пригадати. А 5 відсотків хоч і не знають, але хотіли б їх вивчити. А от щодо бажаних подарунків, то цього року 71,5 відсотка хотіли б отримати в подарунок здоров’я, 39,5 — мир у країні, 22 — лад у сім’ї. Також у переліку бажань — хороша робота, успіхи дітей, цікаві подорожі, кохання та ліки (вакцини) від коронавірусу. Останнє, до речі, випередило виграш у лотерею.