Місцеві зодчі стверджують, що аналогів цього проекту немає в Україні. У ньому максимально використано природне освітлення: сонце «ловитимуть» не лише вікна, а й інші конструкції та поверхні будівлі. Засклені трикутні фронтони виходять на схід і на захід, тож яскраві та ніжні промені не полишатимуть дитсадок протягом усього світлового дня. Для господарства це — чимала економія кіловат-годин, а дитячі очі не страждатимуть від електричних ліхтарів.

Красиво, як в оранжереї

При будівництві використають велику кількість скляних конструкцій, які зроблять кімнати «прозорими». На ескізі дитсадок нагадує зимовий сад чи велику оранжерею, візуально поділену на три частини. Будівля має три «звичайні» поверхи плюс два додаткові — цокольний і мансардний. У дитсадку працюватимуть ліфт, який зробить його доступним для вихованців з обмеженими можливостями, та басейн, завдяки чому малюки загартовуватимуться та навчатимуться плавати.
Дошкільний заклад будують у 12-му мікрорайоні Сум. Тут на кілька тисяч жителів — лише один дитсадок, і такий дефіцит створює чимало проблем та незручностей.

Користь від «еліта-центру»

Для спорудження закладів гуманітарної сфери Сумам не вистачає не лише коштів, а й вільних будівельних майданчиків. Однак тут спрацювала формула «коли б не нещастя, не було б і щастя».

— Ця історія розпочалася чотири роки тому, — розповідає начальник управління капітального будівництва та дорожнього господарства Сумської міськради Віталій Шилов. — 5 гектарів землі на території 12-го мікрорайону було виділено під молодіжне житлове кредитування — урядову програму, яку в Сумах реалізовувало підприємство «Номак-інвест». У результаті ми ледве вбереглися від місцевого «еліта-центру». Мабуть, усі пам’ятають той скандал, коли столичний забудовник зібрав з людей мільйонні кошти, але житла так і не спорудив. За схожим сценарієм розвивалася ситуація і в Сумах. 36 інвесторів могли не отримати квартири, хоч і заплатили за них гроші, бо «Номак-інвест» зупинив будівництво. Міськрада ухвалила рішення забрати у цього підприємства 5 гектарів землі, а управління капітального будівництва провело конкурс та передало її іншому забудовнику. Була поставлена умова, щоб він розрахувався з ошуканими інвесторами квартирами та виділив із п’ятигектароного масиву ділянку під будівництво дитсадка. У тому проекті, який реалізовував «Номак-інвест», дитсадка не було.

Гроші на виготовлення проектно-кошторисної документації виділили з міського бюджету — за словами Віталія Шилова, це приблизно 600 тисяч гривень.

— У принципі, ми могли б скористатися якимсь типовим проектом, але ж це був перший дитсадок, який закладався у місті після радянських часів, — ділиться начальник управління капітального будівництва. — Тому ми вирішили зробити в

Сумах щось абсолютно своє. Ми доручили виготовлення проекту колективу молодих архітекторів, знаючи, що вони підійдуть до цієї справи креативно. Але коли вони принесли свої «картинки» та я показав їх міському голові, у нас був справжнісінький шок -настільки результат відрізнявся від усього, що ми звикли бачити раніше. Об’єкт зовсім не був схожим на дитсадок, і спочатку це викликало подив, але потім він переріс у розуміння та усвідомлення: це саме те, що нам потрібно. Зробили ескізний, потім робочий проект, а далі ми подумали про те, що його можна передати на фінансування із Державного фонду регіонального розвитку. На той час уже з’явилася програма Президента «Велике будівництво», і наш дитсадок став одним із її об’єктів. Ми провели тендер, який виграло сумське підприємство «Топаз». Воно й будує дитсадок.

— У скільки стане будівництво і скільки грошей витратять із міського бюджету з урахуванням тих 600 тисяч гривень, які вже заплатили за проектно-кошторисну документацію?

— Вартість об’єкта обрахували у 68 мільйонів гривень, але переможець тендера зобов’язався збудувати дитсадок за 58 мільйонів, — відповідає Віталій Шилов. — Співфінансування з міського бюджету становить 10 відсотків. Тож приблизно 6,5 мільйона гривень витратить на новий дитсадок бюджет Сум, а решту доплатить держава.

Дата здачі об’єкта в експлуатацію залежатиме від фінансування. Міський голова Сум Олександр Лисенко переконаний, що у новому році традиційну стрічечку перед вхідними дверима переріжуть на День міста. Це свято збігається в часі із Днем знань, тож на початок наступного навчального року сумчани матимуть від влади святковий подарунок — новий, красивий і сучасний дитсадок.

Сумська область.

Фото автора.