Пандемія коронавірусу вносить свою специфіку в більшість сфер життєдіяльності. Змінюються наш побут і звички, з’являються нові формати роботи й взаємовідносин. Не залишаються осторонь і вчені. Особливо затребуваними на ринку сьогодні стають їхні розробки, що допомагають ефективніше протистояти викликам часу. І, як нерідко бувало протягом усієї історії людства, саме в кризові часи народжувалися найбільші відкриття.

Унікальний винахід з’явився й у Дніпрі. Причому створили його не імениті вчені, а учні Ліцею інформаційних технологій і міських шкіл — члени команди робототехніків FRC 8504 YOVi. Вони розробили пристрій, який кріпиться до звичайної маски чи респіратора й здатний виявляти симптоми COVID-19.

Вбудовані датчики можуть за півхвилини визначити температуру тіла, рівень кисню в крові, пульс і частоту дихання, а також виміряти температуру довкілля, вологість і забруднення повітря, атмосферний тиск. Показники цих датчиків надходять на плату управління. Дані аналізує процесор, потім через блютуз автоматично передає інформацію на смартфон. А користувач зможе зрозуміти, чи є привід — у разі значних відхилень від звичного стану — звертатися по консультацію до сімейного лікаря.

«Це автономний мобільний пристрій для діагностики ризиків занедужання на респіраторні захворювання. Він складається з головного мікроконтролера з акумулятором, який має технологію блютуз, датчиків пульсоксометрії й частоти дихальних рухів. Фіксація показників здійснюється протягом усього дня. Потім можна створювати графіки цих показників і на їх підставі робити висновки», — розповів автор ідеї, технічний лідер команди Артем Кисельов.

Пристрій багаторазовий, його можна використовувати разом з маскою чи респіратором, можна й без них. Фактично він здійснює скринінг-контроль протягом усього дня. Наприклад, якщо людина біжить, то в неї збільшується пульс, дещо піднімається температура — і це буде лише один пік на графіку. Але якщо в людини протягом усього дня зростає температура, збільшується частота дихальних рухів і знижується оксигенація крові, то необхідно проводити додаткову діагностику в лабораторії.

Артем каже, що почав шукати способи діагностики коронавірусу без тестів, мобільно і вдома. Знайшов показники, які можуть корелюватися як індикатори респіраторних захворювань. У липні на базі Дніпровського обласного центру науково-технічної творчості з’явився перший прототип маски. У серпні було створено команду YOVi, яка зайнялася подальшою розробкою пристрою. Команда перемогла на обласних змаганнях у категорії «Фрістайл», посіла п’яте місце на хакатоні NASA. А маску презентували на євросаміті «Підлітки проти коронавірусу».

На думку члена команди Володимира Тараненка, маска буде зручною, легкою й не заважатиме під час ходьби чи занять спортом. Молоді вчені мають намір допрацювати винахід, щоб пристрій точніше діагностував захворювання, був ергономічнішим.

«Головною складністю під час розробки пристрою стали розміри. Ми використовуємо плати для налагодження. Але в майбутньому їх можна буде замінити. Хочемо зменшити розміри пристрою до мінімуму — щоб він вміщувався на масці й не заважав повсякденному життю. Щось на кшталт фітнес-браслетів», — діляться планами розробники «розумної» маски.

Уже є документація до проекту, написано рецензію від лікаря-епідеміолога вищої категорії про плюси й мінуси, подальші шляхи розвитку ідеї.

Талановиті дніпряни готуються на початку року представити свій винахід на міжнародному конкурсі роботехніки FIRST Robotics Competition у США. І після вдосконалення за кілька місяців випустити на ринок першу сотню пристроїв.

Дніпро.

До речі

До команди юних робототехніків входять учасники від 14 до 17 років — загалом 18 осіб. Вона відкрита для талановитих і активних підлітків, які прагнуть долучитися до великої проектної роботи. Є багато підрозділів — можна знайти себе у будь-якій сфері. Тут є дизайнери, копірайтери, бізнес-підгрупа, програмісти, інженери. А також багато тих, хто займається створенням роботів.

Дослівно

«Нам дуже допомагають коуч-ментор і співзасновник першої в Україні FRC-команди Євген Кримчак. Завдяки спонсорам у нас є можливість займатися різними проектами, винаходами. Вони підтримують нас на змаганнях команд FRC. Також велику допомогу надає Станція юних техніків, у якій займаються учасники нашої команди. Там вони проводять експерименти, здобувають досвід тощо», — зазначає капітан команди Марія Калініченко.

Цифра

На сьогодні прототип коштує 500 гривень. Найімовірніше, ціна такою залишиться і за масового використання. Розробники вважають ціну виправданою — з огляду на те, що пристрій можна використовувати велику кількість разів, просто переставляючи на іншу одноразову маску чи вкладаючи в респіратори.

Фото з відкритих джерел.