Збудники поділяються на таких, що спричиняють високопатогенний або низькопатогенний перебіг хвороб. Грип вражає всі види птахів, а резервуаром збудника є перелітні птахи, які можуть розносити його на великі відстані.

Поширенню хвороби сприяють синантропні (які мешкають поблизу людини й використовують для гнізд заглиблення та ніші будинків, або оселяються в садах, парках, інших рукотворних ландшафтах: горобці, ластівки, сизі голуби, ґави, галки) й дикі птахи, гризуни, комахи, транспортнi засоби.

Як запобігти грипу? Його вірус потрапляє у зовнішнє середовище зі всіма виділеннями з організму хворої птиці. Він також міститься в яйцях та продуктах забою. Основний шлях зараження — повітряно-крапельний, і здорова птиця, яка перебуває в контакті з хворою, піддається ризику інфікування.

Основними правилами, дотримуючись яких можна запобігти потраплянню збудника в господарства, є утримання птиці в закритих вольєрах і недопущення контакту з дикими та синантропними видами, особливо на водоймах, де після тривалих перельотів водоплавні зупиняються на перепочинок.

У водоплавних птахів грип часто протікає безсимптомно, проте вони можуть передавати збудник здоровій домашній птиці. А перехворілі особини залишаються вірусоносіями впродовж кількох місяців і під час контакту можуть заражати здорових.

Тому за будь-яких перших ознак захворювання птиці слід негайно повідомляти державну службу ветеринарної медицини. Бо стрімке поширення грипу на певній території призводить до значних економічних збитків через зниження продуктивності та загибелі птиці.

Враховуючи, що пташиний грип є небезпечним і для людини, фахівці рекомендують ніколи не купувати м’ясо птиці на «стихійних ринках», де нічого достовірно не відомо про його походження і воно не піддавалось ветеринарно-санітарній експертизі. Адже нехтування цим правилом може нести небезпеку не лише для вашого здоров’я, а й членів вашої родини.