Майже півтисячі мітингувальників зібралися на підтримку всеукраїнської акції протесту біля міськвиконкому, висловлюючи свою незгоду з підвищенням тарифів і цін на товари першої необхідності. Аналогічний захід відбувся у Слов’янську.

Протестувальники у Краматорську перекрили рух головною площею міста й не пропускали ані приватний, ані комунальний транспорт.

Акція протесту завершилася після того, як її учасники передали міській владі звернення з вимогою знизити тарифи на ЖКГ. Цими днями активісти зустрілися з міським головою Краматорська Олександром Гончаренком та висловили йому своє незадоволення сумами в платіжках.

«Визначальний чинник формування кінцевої цифри в платіжці за тепло — наявність лічильника в будинку. Постановою Кабінетів Міністрів України №830 внесено значні корективи в методику розрахунку вартості тепла для будинків без лічильника,

— зазначив краматорський міський голова. — Якщо раніше розраховували по квадратурі квартири, то зараз це коефіцієнт. Його слід було переглядати до початку опалювального сезону. Мною надано розпорядження відкоригувати коефіцієнт і привести його в норму. Найближчим часом будемо його розглядати, аби знизити норми споживання тепла до 0,142 Гкал/м2 з діючих 0,231 Гкал/м2, із тим, щоби в лютому абоненти вже отримали в платіжках врегульовану суму».

У міськраді нагадали, що з 914 будинків житлового фонду «Краматорськміжрайтепломережа» обслуговує 207 (із них 148 — без лічильників) за тарифом 1 930,10 грн за Гкал/м2. Залишається без лічильників також частина будинків, хоч і значно менша, що обслуговується «Краматорськтеплоенерго» та «Краматорською тепломережею».

Отже, сказав голова, місцева влада може закупити 31 лічильник тепла, що залишилися невстановленими у будинках, які обслуговує КП «Краматорська тепломережа»: в міському бюджеті на 2021 рік на їхнє придбання закладено 1 млн 150 тис. грн.

Колективне звернення жителів було прийняте до розгляду, і, як повідомили у міськраді, детальну відповідь на нього у стислі терміни оприлюднять на офіційному сайті міської ради.